‘Het is een mooi spelleke geweest’

De Dakar Rally is gefinisht en dus bekijkt Eric Verhoef, voormalig Dakar-rijder, met al z’n expertise de uitslag en geeft zijn mening over de toppers en de Nederlandse deelnemers.   

‘Marc Coma is duidelijk de terechte winnaar, gewoon heel goed gereden. In één van de zwaardere etappes toegeslagen en daarna zijn voorsprong geconsolideerd en zelfs uitgebreid. Erg knap als je dat op deze wijze kunt doen. En bedenk goed, de KTM was ook volledig nieuw. Dat vergeten de meeste mensen. Tuurlijk, die Oostenrijkers hebben een schat aan ervaring, maar ook voor hen was het de vraag of de KTM betrouwbaar zou zijn tijdens de Dakar Rally. Plus, de Honda’s waren in het voorseizoen haast niet te kloppen. Nou, Coma en Jordi Viladoms hebben duidelijk bewezen dat KTM nog altijd zeer sterk is, door een een-tweetje te scoren. Ook knap trouwens, van Viladoms. Die jongen kan zo slim rijden, ongelooflijk. Mooi dat ie nu eens geen pech kent en een mooie prestatie kan neerzetten. Hij heeft er slim aangedaan om op het laatste moment over te stappen naar KTM. Op de Gas-Gas had ie die tweede plek niet veroverd. Olivier Pain moet zich zo goed voelen, met die derde plek. Op het podium en Cyril Despres achter zich houden. Mooi toch? Wel sneu vind ik het voor Joan Barreda, dat ie nog op de een na laatste dag zijn podiumplek moest inleveren. Oké, eigen fout, maar hij had meer verdiend dan de zevende plaats. Die jongen is wel de smaakmaker van de Dakar geweest, daar had ie wel voor beloond mogen worden. Maar ja, aan de andere kant, hij maakt zijn reputatie wel weer waar door zo vaak van de motor af te vallen. Hij heeft nog geluk dat ie van rubber is, die gast staat na elke valpartij op. Beste Honda-rijder werd nu dan Helder Rodrigues met een vijfde plek, maar die kan ook wel beter. Schijnbaar ziek aan het begin van de rally en dat zie je ook wel terug in de daguitslagen. Aan het einde van de Dakar ging ie steeds beter rijden. Maar goed, het is een mooi spelleke geweest en ik verwacht dat het de komende jaren ook wel zo zal blijven. Honda en Yamaha blijven proberen om KTM te pakken, dat is zeker. En daarbij hebben ze allemaal toprijders in dienst en dus kan het niet anders dan dat we volgend jaar weer een supermooie strijd voorgeschoteld krijgen.’

‘Echt petje af voor Henk Knuiman! Gewoon vijftiende worden in zo’n sterk veld, geweldig. En tien Dakars rijden, tien finishen. Het is nu een beetje de vraag wat ie gaat doen. Gewoon een elfde keer rijden? Om eerlijk te zijn, ik zie Henk ook nog wel in de auto kruipen. Hij wil denk ik sowieso wel verder, die jongen kan gewoon niet zonder de Dakar Rally. Evenals Henk heeft Hans Vogels een geweldige Dakar gereden. Koppie erbij gehouden en gewoon beste debutant worden. En ik weet zeker dat Hans nog beter kan, die heeft nog niet alles laten zien wat hij in zijn mars heeft. Hij heeft nu gewoon veel ervaring opgedaan en gaat daar de komende jaren van profiteren. Een andere Nederlandse topper voor de toekomst is natuurlijk Robert van Pelt. Zo jong al zo’n prestatie kunnen neerzetten. Als ie zo doorzet, dan gaat hij de top in de Dakar wel bereiken. Het was nog wel even zweten voor hem in die laatste etappe, met zijn gebroken ketting. Gelukkig is ie Brett Cummings voorgebleven en heeft ie de kop in de malle moto-klassement niet hoeven af te staan. Als Robert dat op de laatste dag had weg moeten gooien, dan was ie er goed ziek van geweest. Dat kan ik je garanderen. De andere twee Nederlandse finishers, Bas Nijen Twilhaar en Richard de Groot, hebben gewoon netjes gereden en een knappe prestatie geleverd. Alle kistdeelnemers zijn wat dat betreft helden. Ik ben ook vooral blij dat we nu dus twee Nederlanders hebben die ons een mooie toekomst kunnen gaan bieden. Waar Verhoeven en Knuiman afgelopen jaren voor de spanning zorgden, gaan Vogels en Van Pelt langzaam die rol overnemen. Ik kijk daarom nu al uit naar de Dakar Rally van 2015. Gaat gewoon wederom een hele mooie worden.’ 

Foto KTM

Eindklassement:

1 Marc Coma (ESP) – KTM 54:50:53
2 Jordi Viladoms (ESP) – KTM +01:52:27
3 Olivier Pain (FRA) – Yamaha +02:00:03
4 Cyril Despres (FRA) – Yamaha +02:05:38
5 Helder Rodrigues (PRT) – Honda +02:11:09
6 Jakub Przygonski (POL) – KTM +02:31:46
7 Joan Barreda Bort (ESP) – Honda +02:54:01
8 Daniel Gouet (CHL) – Honda +03:10:34
9 Stefan Svitko (SVK) – KTM +03:50:10
10 David Casteu (FRA) – KTM +03:58:09
15 Henk Knuiman – KTM +07:44:38
22 Hans Vogels – KTM +09:28:29
27 Robert van Pelt – Honda +11:19:59
50 Bas Nijen Twilhaar – KTM +20:12:17
66 Richard de Groot – Honda +30:27:13

Etappezeges:

Joan Barreda, 5x
Cyril Despres, 3x
Marc Coma, 2x
Sam Sunderland, 1x
Alain Duclos, 1x
Juan Pedrero Garcia, 1x

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73, Promotor en Classic & Retro. Redacteuren Ad van de Wiel, Jan Kruithof, Eddie de Vries, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.