Zeelenberg remt Lorenzo af

Afgelopen seizoen bewees Jorge Lorenzo eens te meer dat hij een onwaarschijnlijk talent is. Toch ziet teammanager Wilco Zeelenberg ruimte voor verbetering. De Zeel moet de gedreven topsporter afremmen voordat die zich onoverwinnelijk voelt, zo blijkt uit uitspraken die hij in MOTO73 doet.

Het klinkt als de omgekeerde wereld dat een teammanager zijn coureur afremt in plaats van opvoert. Toch is dat precies wat Zeelenberg komend seizoen af en toe moet doen. Hij heeft er een goede reden voor: “Jorge is geneigd zich onoverwinnelijk te gaan voelen als hij veel vertrouwen heeft na een paar overwinningen. Dan gaat hij helemaal op in zijn powerboost, met het risico dat hij te weinig gevaar ziet. Dat zag ik afgelopen jaar op donderdag in Assen al aankomen. Ik waarschuwde hem nog donderdagmorgen: ’Tranquilo, tranquilo zaterdag is de race pas’, maar hij voelde zich oppermachtig. Daar heeft hij met zijn sleutelbeenbreuk een hoge prijs voor betaald.”

De rolverdeling draait ook wel eens 180 graden. Zo stookte Zeelenberg het vuurtje in Silverstone flink op toen Lorenzo het niet meer zag zitten. 

“Silverstone was een keerpunt. Je kunt onmogelijk negen maanden in topvorm zijn, maar toen we arriveerden in Engeland was er sprake van een dip. Jorge stond op het punt om zijn kansen op het kampioenschap op te geven. In Silverstone moest ik hem echt motiveren om de juiste drive te houden. Toen bedacht ik dat idee van een hanekam. Als hij de wedstrijd won, mocht hij het hele team kortwieken. Het was ook om het plezier in het racen terug te vinden. Je loopt een week voor lul, maar dat heb ik er graag voor over.”

Het complete interview met Wilco Zeelenberg staat in nummer 2 van Moto73. De Zeel blikt terug op seizoen 2013, kijkt vooruit naar 2014 en laat zijn licht schijnen over flitsscheidingen, mooie botbreuken en zijn inbreng bij het bedenken van een racestrategie. Het nummer ligt nu in de schappen. Je kunt het ook hier bestellen.

Foto’s: 2SNAP

 

[justified_image_grid ids=19004,19005,19006,19007]

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73, Promotor en Classic & Retro. Redacteuren Ad van de Wiel, Jan Kruithof, Eddie de Vries, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Misschien vind je dit ook interessant?