donderdag 22 februari 2024

Het is zo ver: sneeuw!

Toegegeven, bovenstaande foto is wellicht wat overdreven en zelfs het uitroepteken in de kop is misschien een brug te ver. Alleen ja, zo reageren we in Nederland anno nu op sneeuw en sneeuw is desondanks onderweg.

‘Natte sneeuw is mogelijk’, bevestigt Wilfred Janssen van Weerplaza aan De Telegraaf. ‘Er zijn nog een hoop mitsen en maren, maar in de Ardennen, en mogelijk het uiterste zuiden van Limburg, echt helemaal in Vaals, zou het een klein beetje wit kunnen worden.’

Kortom, zorgen om niets. Of ja, voor de meesten. Die twee natte vlokjes die op korte termijn naar beneden komen in het zuidelijkste uithoekje des lands zal weinig serieuze schade aanrichten, maar vrijdag verwacht Weerplaza wel dat Nederland her en der wit zou kunnen kleuren. Geen dikke deken, geen eens een dun lakentje, maar wel wit. En dat is genoeg om mogelijk totale chaos te zaaien.

Berichten als deze over aanstaande sneeuw al genoeg om de bilpartijen van ’s Lands automobilisten gezamenlijk te doen samentrekken…

Zeker nu eerder deze week al bleek dat ook het strooizout mogelijk gebukt gaat onder de chaos rondom de PFAS. Als je nu op de Strooikaart van Rijkswaterstaat kijkt, zie je wegdektemperaturen die toch angstvallig laag zijn, maar gestrooid wordt er vooralsnog niet. Als die koude temperaturen aanhouden – en richting vrijdag wordt het enkel maar kouder – zullen er toch maatregelen getroffen moeten worden om levensgevaarlijk glibberen en glijden te voorkomen.

Sowieso zijn maatregelen op de plaats, aangezien berichten als deze over aanstaande sneeuw al genoeg om de bilpartijen van ’s Lands automobilisten gezamenlijk te doen samentrekken uit pure angst. Het schichtige en angstige rijden enerzijds, het overmoedig hard doorplanken – nu het nog mag – anderzijds; het gaat weer gebeuren.

Dus, met die door natte sneeuw aangezette totale verkeerschaos en de wel of niet met levensgevaarlijke PFAS doorspekte pekel – dat niet enkel aan jouw motorfiets vreet, maar ook je gezondheid aantast – in het vooruitzicht, kun je maar beter nu vast voorzorgsmaatregelen nemen.

Zoals bij elke noodsituatie is elk advies te verwaarlozen, mits je het ‘blijf rustig’-argument naleeft. Dus doe dat vooral. Blijf rustig en maak je niet druk – dat doen straks al genoeg automobilisten.

Wil je serieus wat voorbereiding treffen check dan onderstaande links voor de zekerheid. Ook handig voor wanneer het echt gaat sneeuwen over een tijdje!

Foto: Olaf Kraak / ANP

Nick Enghardt
Nick Enghardt
Nick Enghardt, geboren op 14 december 1989. Druktemaker, techniek-nerd, liefhebber van oude motoren en een eindeloze bron van nutteloze (motor)feitjes. Werkt haast net zo lief aan zijn motoren als hij erop rijdt. Behalve dat Nicks motoren niet zelden stuk voor stuk stilstaan. Gelukkig maar dat hij MotorNL-testredacteur is en er dus altijd wel een nieuwe motor te testen valt.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen