Het nieuwe rijbewijs

We kregen enkele mailtjes in onze mailbox: ‘een nieuw rijbewijs, help!’ Dit naar aanleiding van het Nederlandse rijbewijs dat sinds gisteren is opgefrist. Nieuwe exemplaren hebben enkele wijzigingen gekregen ten opzichte van het model dat vorige week nog werd uitgegeven. Maar eigenlijk is er niet veel aan de hand, want naast de licht vernieuwde vormgeving zijn er slechts enkele modernere echtheidskenmerken toegevoegd. We zetten de wijzigingen op een rijtje:

– Meer reliëf op het pasje
– Een doorzichtig venstertje, door de RDW ‘clear window’ gedoopt
– Een hologram dat van kleur verandert als je het rijbewijs kantelt
– Een nieuwe chip die vanaf de buitenkant niet zichtbaar is
– Een QR-code is toegevoegd

Je merkt het al: de wijzigingen zijn louter bedoeld om vervalsing moeilijker te maken. Zo kan de nieuwe chip alleen met een zogeheten Machine Readable Zone uitgelezen worden. In deze chip staat dezelfde informatie dan op de buitenkant van het rijbewijs.

De nieuwprijs voor een rijbewijs blijft hetzelfde: €38,50. En natuurlijk blijven oude rijbewijzen gewoon geldig tot de datum die op je rijbewijs staat. Dus, geen paniek!

Mautic Tags

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.