maandag 27 maart 2023

Honda CB1000R 5Four, Neo Sportscafe in endurance-outfit

Uit Engeland komt een gelimiteerde Honda CB1000R 5Four, ontworpen en gebouwd door Guy Wilson van 5Four Motorcycles. De Engelse specialbouwer en tuner heeft een limited edition versie van de Honda CB1000R gemaakt, geïnspireerd op de klassieke Honda-endurancemotoren.

In 2018 onthulde Honda de CB1000R, een compacte naked bike die elegantie en sportiviteit combineert, geboren onder de vlag van Neo Sportscafe; d.w.z. een samensmelting van naked sports en moderne caféracer-concepten. Zijn 145pk sterke, 998cc viercilinder heeft sportieve prestaties. Een stijl die niet kon worden genegeerd door Guy Wilson, oprichter en directeur van 5Four Motorcycles, een bedrijf dat motorfietsen produceert en aanpast. Guy staat liefkozend bekend als Skid en is ook bekend door diverse Britse TV-shows, waarin zijn uitgebreide ervaring als motorontwerper en -bouwer welkom is.

Na vele successen, waarvan een van de bekendste de Norton Commando 961 Street in een gelimiteerde oplage van 50 stuks was – in een week uitverkocht -, keert hij terug naar het neo sportcafé. In feite had hij het model in 2019 al eens onderhanden genomen door de creatie van de CB1100 RS 5Four. Die motor vierde het 50 jarig bestan van de legendarische Honda Four. In 2021 verschijnt de Honda CB1000R 5Four, een eerbetoon aan de klassieke Honda endurance-motoren.

Met de 2021 Honda GL1800 Gold Wing over de hoogste pas van Europa

Old Skool

De basis voor de speciale CB1000R 5Four is een standaard 2021 CB1000R met quickshifter. De motor werd van voor tot achter herzien voor een race-geïnspireerd, prestatiegericht uiterlijk. Het uitgangspunt was de achterkant, die werd aangepast met een op maat gemaakt staartstuk en een slank led-achterlicht waardoor de nummerplaat zo hoog mogelijk kon worden gemonteerd en er volledig zicht op de achterband overbleef. De composietkuip van de CB1000R 5Four volgt de bestaande lijnen en is voorzien van een genummerd Limited Edition-badge.

Elk model is uitgerust met een titanium uitlaat van Racefit Growler X, die niet is goedgekeurd voor de openbare weg. De Honda is ook voorzien van nieuwe spaakwielen, verstelbare rem- en koppelingshendels en spiegels. De composietkuip is op maat gemaakt. Het zachte, lederen zadel werd met de hand gestikt in het kenmerkende ruitpatroon van de 5Four en voor de lak werd gekozen voor een Honda Endurance-geïnspireerd kleurenschema van candy rood, blauw en parelmoerwit. De benzinetank heeft een handgeschilderd Honda-logo.

Alleen voor de Britse markt

Net als de CB1000 RS 5Four, is de Honda CB1000R 5Four het geesteskind van Guy Wilson van 5Four Motorcycles. Hij bouwde de Honda in samenwerking met Honda UK. Het is een gelimiteerde editie, exclusief voor de Britse markt, die voor £16.954 (€20.000,-) wordt aangeboden. Een gesigneerd certificaat van echtheid is natuurlijk aanwezig.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen

MIS NIETS MEER
SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Krijg als eerste alle nieuwsupdates en exclusieve artikelen direct in je inbox..
INSCHRIJVEN
Probeer het maar, je kunt altijd opzeggen onderaan een mailing.
close-link
KRIJG ALS EERSTE ALLE NIEUWSUPDATES. SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF.
INSCHRIJVEN
close-image