woensdag 5 oktober 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Honda en Greenger Motors bouwen CRF-E2 elektrische crossmotor

Gevestigde motorfietsfabrikanten bieden (nog) niet veel elektrische full-size motorfietsen aan, maar wel kindvriendelijke elektrische offroads. KTM heeft de SX-E 5, Indian Motorcycle de eFTR Junior en –Mini-versies. Kennelijk is de markt voor mini-motocrossers klaar voor de elektrische revolutie. Honda is de nieuwste deelnemer in het segment e-offroads. Voor de CRF-E2 is het een samenwerking aangegaan met de in Californië gevestigde startup Greenger Powersports.

Axiis Liion: elektrische supermotard met 134 pk en 133 kg

Net als de G12R- en G12S-modellen van Greenger Motors, die in maart 2020 op de markt kwamen, is de elektrische Honda-Greenger-motor een 50cc-equivalent dat zich richt op jonge beginners. De 48V borstelloze DC-aandrijving genereert 1,2 kW (1,6 pk) en 2,5kW (3,4 pk) maximaal vermogen. De molen pompt er ook een koppel van 5,6 Nm en 25 nm maximumkoppel uit.

De verwisselbare accu van 20 AH/960 Wh gaat onder ideale omstandigheden tot twee uur mee. Gebruikers kunnen de CRF-E2 in 4 uur volledig opladen met de standaardlader of de wachttijd verkorten tot 2,5 uur met de beschikbare snellader. Omdat de accu slechts 5,9 kilo weegt, kunnen eigenaren de unit eenvoudig verwisselen voor een volledig opgeladen back-up.

Een aluminium twin-spar frame herbergt al die techniek, maar geeft ook prioriteit aan prestaties met een rebound en preload instelbare achterschokdemper. Het resultaat is een CRF-E2 met 99 mm veerweg voor en 211 mm veerweg achter. Hydraulische remklauwen gekoppeld aan 190 mm wave-type remschijven brengen de mini-crosser tot stilstand, waarbij de voorrem wordt bediend door de rechterhendel en de achterrem door de linkerhendel.

Twee 12inch-draadspaakwielen met Kenda Millville K771-noppenbanden helpen de kleintjes de meeste bescheiden obstakels te overwinnen. Naarmate de berijders groeien, kunnen ouders de zithoogte instellen op 630 mm of 648 mm. De vederlichte e-dirtbike weegt 49 kilo en is geschikt voor een maximale belasting van 45 kilo.

Hoewel de CRF-E2 een officieel Honda product is, ontwerpt, produceert en distribueert Greenger Electronic Technology de elektrische minibike. In de USA – waar de motorfiets tot op heden alleen nog wordt geleverd Mkost de CRF-E2 $2.950,-. De Honda is de perfecte middenweg tussen de KTM SX-E 5 en de Indian eFTR Junior.

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen