Honda patenteert motorfiets met geïntegreerde drone

Een ongewoon stuk gereedschap: een drone met vier rotors die in de kont van de motorfiets is ondergebracht. Voor een reeks van mogelijke, nuttige en nog onbekende functies

Een merkwaardig octrooi is ingediend door Honda Japan. Het betreft de integratie tussen motorfiets (elektrisch in dit geval) en drone.

Volgens het patent wordt de drone ondergebracht in de kont van de motorfiets.

Flexibele rotors

De drone heeft flexibele rotors om minder ruimte in beslag te nemen wanneer hij eenmaal in de kont van de motorfiets is ondergebracht. Uitklappen en vouwen gaat automatisch. Eenmaal uitgeklapt bieden de rotors een grotere stabiliteit tijdens de vlucht.

De informatie in het octrooi is schaars, zeker met betrekking tot de gebruiksmogelijkheden van de drone. De omschrijving van het octrooi betreft de koppeling van de twee ‘voertuigen’.

Het zou onder meer kunnen worden gebruikt als een verkeerscontrolesysteem dat informatie over de omstandigheden naar de bestuurder kan terugsturen.

Eén toepassing is duidelijk: het afzuigen van hete lucht uit het batterijpak met behulp van speciale kanalen voor de doorvoer van opgewarmde lucht. De drone zou ook gebruikt kunnen worden voor het verkennen van de nabije omgeving (verkeer), voor het maken van video-opnamen met bediening via het display van de motor of voor het vervoer of terugvinden van kleine voorwerpen op moeilijk bereikbare plaatsen.

De quadcopterachtige drone lijkt beweegbare rotors te hebben, zodat hij compact aan boord van de motor kan blijven.

En dan zijn er nog toepassingen die we nog niet kennen, waar we geen rekening mee houden en die alleen Honda kent. Bijvoorbeeld het vinden van een accu om de reis voort te zetten…

Honda is niet de eerste fabrikant die speelt met een op een motorfiets gemonteerde drone – het gelimiteerde Ural Air LE zijspan was in 2018 uitgerust met DJI’s Spark drone.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Misschien vind je dit ook interessant?