13 C
Nederland
zondag 3 juli 2022

Honda Vision 110 ondergaat flinke wijzigingen voor 2021

De Honda Vision 110 verscheen voor het eerst in Europa in 2012 en gold meteen als een betrouwbare en leuke mobiliteitsoplossing voor een lage prijs. Honda ontwikkelde de machine voor dagelijks gebruik voor een heel uiteenlopend publiek. Duurzaamheid, betrouwbaarheid, veiligheid en praktisch stonden dan ook centraal.

Met paradepaardjes als het eenvoudige en uiterst efficiënte luchtgekoelde enhanced Smart Power (eSP)-motorblok, het stabiele chassis, Honda’s Combined Braking System (CBS) en uitgebreide bagagecapaciteit wil Honda de Honda Vision 110 opnieuw onder de aandacht brengen bij de doelgroep die op zoek is naar een instapscooter.

Wat is er nieuw aan de Honda Vision?

De vernieuwde styling van de Vision 110 verhult het nieuwe, lichtere enhanced Smart Architecture Frame (eSAF) en het verbeterde, efficiëntere enhanced Smart Power (eSP) luchtgekoelde motorblok

De nieuwe features omvatten bediening van de ontsteking en de zadelvergrendeling via Smart Key en ook het instrumentenpaneel is helemaal nieuw. De Vision 110 zal in 2021 beschikbaar zijn in volgende kleurstellingen:

Pearl Jasmine White
Poseidon Black Metallic
Mat Galaxy Black Metallic
Candy Noble Red

Kenmerken

Net als de iconische SH-serie heeft ook de nieuwe Honda Vision 110 een rechtop zitpositie en een handige vlakke bodem. De scooter is nu ook uitgerust met heel wat opbergruimte (17,7 liter) onder het zadel.

De Smart Key voegt heel wat handigheid toe. Met de sleutel in je zak bedien je eenvoudig de ontsteking en de zadelvergrendeling wat kan tellen als uiterst praktische toevoeging voor het dagelijkse drukke stadsleven. Het nieuwe instrumentenpaneel beschikt over een eenvoudig af te lezen analoge snelheidsmeter met een LCD-informatiepaneel.

Motorblok

Het luchtgekoelde 109,5 cc enhanced Smart Power (eSP) SOHC-motorblok met twee kleppen en benzine-injectie werd voor de Honda Vision 2021 volledig opnieuw opgebouwd. Het resultaat is een lichtgewicht (slechts 22 kg), stevig en efficiënt blok met piekvermogen van 8,6 pk (6,4 kW) bij 7.500 tpm en piekkoppel van 9 Nm bij 5.750 tpm. Boring x slag staat op 47 x 63,1 mm met compressieratio van 10:1.

Het is ook 5% zuiniger ten opzichte van het vorige design. Je kan 260 km afleggen tussen twee tankbeurten dankzij een benzinetank van 4,9 liter en een verbruik van 1,83 l/100km (54,5 km/l) in WMTC-mode.

Over de hele architectuur van het motorblok heen is lage wrijving technologie toegepast, zoals dubbelzijdige tandriemen. De elektronisch gestuurde borstelloze ACG starter is een geïntegreerd component dat rechtstreeks aan het uiteinde van de krukas gemonteerd staat. Het dient als startmotor en als alternator en doet de motor onmiddelijk draaien waardoor elk geluid dat voortkomt uit de tandwielen of uit de tandwieloverbrenging in de kiem gesmoord wordt.

Start-/stoptechnologie zorgt ervoor dat de motor automatisch uitschakelt na drie seconden stationair draaien en wanneer de remmen ingedrukt zijn. Bij een draai aan het gashendel slaat de motor meteen weer aan. Dat gebeurt naadloos dankzij de ACG, het swing-backsysteem dat de krukas terugbrengt naar zijn positie net voor de luchtinlaat en een decompressiemechanisme dat krukasweerstand door compressie onderdrukt.

De Vision 110 engine is nu ook conform de EURO5-norm.

Honda Vision 2021: Chassis

Een geavanceerd enhanced Smart Architecture Frame (eSAF) vervangt het stalen underbone buizenframe van het vorige model. Het frame is opgetrokken uit laser gelast geperst staal en biedt goede stuurbaarheid met verbeterde stabiliteit, rijcomfort en duurzaamheid. Dat maakt het perfect resistent tegen de dagelijkse ongemakken die de Vision 110 probleemloos trotseert.

De balhoofdhoek staat op 26° met 71 mm naloop. De wielbasis is 1.280 mm. Rijklaar gewicht is slechts 100 kg, twee kg minder dan de vorige versie. Het eindresultaat is een onwaarschijnlijk wendbare en gebruiksvriendelijke scooter die een breed spectrum van rijders met verschillende ervaring en vaardigheden kan bekoren

Robuuste telescopische voorvorkpoten vangen de klappen op samen met de enkelvoudige schokbreker achteraan. Het design van de aluminium gegoten wielen blijft ongewijzigd. Vooraan is het wiel uitgerust met een 80/90-16-band, achteraan met de maat 90/90-14.

Vooraan zorgt een hydraulisch schijfremsysteem met remschijf van 220 mm diameter voor de nodige remkracht en achteraan doet een 130 mm trommelrem hetzelfde. De systemen zijn verbonden via CBS wat de remdosering te allen tijde soepel en uitgebalanceerd maakt, ook bij bruusk remmen of noodstops.

4. Technische specificaties

MOTOR
MotortypeLuchtgekoelde SOHC viertakt eencilinder
Inhoud109,5 cc
Boring x Slag47,0 x 63,1 mm
Compressie verhouding10:1
Max. Vermogen8,6 pk (6,4 kW) @ 7.500 tpm
Max. Koppel9,0 Nm @ 5.750 tpm
Oliecapaciteit0,8 liter
BENZINESYSTEEM
InjectiePGM-FI
Tankinhoud4,9 liter
Verbruik1,83 liter/100 km (54,5 km/l)
ELEKTRONICA
StarterElektrisch
AccuGTZ6V – 5,3 Ah
ACG output390 W / 5.000 tpm
AANDRIJVING
KoppelingAutomatische centrifugaalkoppeling
TransmissieCVT
EindaandrijvingV-snaar
FRAME
TypeStalen underbone frame
CHASSIS 
Afmetingen (L x B x H)1.925 x 686 x 1.115 mm
Wielbasis1.280 mm
Balhoofdhoek26⁰
Naloop71 mm
Zadelhoogte785 mm
Grondspeling175 mm
Draaicirkel1,80 m
Rijklaargewicht100 kg
VERING
Type voor31 mm telescopisch
Type achterSwingarm met enkelvoudige schokbreker
WIELEN
Velgmaat voor16 M/C x MT1.85
Velgmaat achter16 M/C x MT1.85
Voorband80/90-16 inch
Achterband90/90-14inch
REMMEN
SysteemCombined Brake System (CBS)
VERLICHTING
InstrumentenHonda Smart Key, 12V-oplaadpoort
VoorlichtGloeilamp
AchterlichtGloeilamp
Bart Verhoeven
Bart Verhoeven is al jarenlang actief in de motorbranche als redacteur, presentator en videoproducent. Voor merken als MotorXperience, Motorklik, Promotor, MOTO73 en nu Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen