Honda werkt aan nieuwe CR500

Honda heeft al sinds jaar en dag een bepaalde aversie richting tweetakttechniek, wat het des te wonderlijker maakt dat juist Honda aan de terugkeer lijkt te werken van de machtige CR500 tweetaktcrosser.

De CR500 was altijd een mythische machine, die – gaaf als het concept van zo veel vermogen op een crossmachine is – de waanzin nabij was. Met 58 pk was het indertijd een haast onhoudbaar apparaat. Al ligt dat in retrospect waarschijnlijk meer aan het vrij flexibele frame, want de CRF450R heeft inmiddels net zo veel vermogen en werd door Tim Gajser vorig jaar nog naar de MXGP-titel gereden – in zijn eerste jaar topklasse, weltverstaan. Op zich ook niet verwonderlijk dat menig handig enthousiasteling een CR500-blok in een modern CRF450-rijwielgedeelte gehangen heeft. Al was het maar om de tweetaktsnerp en bijbehorende machtige gasreactie.

Nu lijkt het er dan ook op dat huisvlijt het raam uit kan, want Honda zou zelf weer een dergelijke machine in de pijplijn hebben zitten. Onlangs registreerde Honda de merknamen CR, CRE en CRM, waarvan die eerste twee ons bekend in de oren klinken, alszijnde de cross-versie en de CR500 in enduro-trim. Maar aangezien de M-modellen bij Honda supermoto-uitvoeringen betreffen – die de CR500 affabriek nooit een had – kunnen we dus uitsluiten dat het slechts om herregistreren gaat, om te voorkomen dat een ander merk met de CR500-naam aan de haal gaat.

Vermogensopgaves
Dat Honda als tweetakttegenstander hier in zou duiken, is bijzonder, maar als je kijkt dat KTM bezig is weer 250cc- en 300cc-tweetaktenduro’s mét injectie op de markt te brengen, dan lijkt het plots wel haalbaar – zeker voor een groot fabrikant als Honda.

Overigens wordt het gerucht kracht bijgezet door een intern bericht van Honda over de CR500, waarin zelfs vermogensopgaves genomend worden. Leest u mee? Er wordt gesproken over slechts 87 kilo en een vermogen van liefst 96 pk. Als het ervan komt, dan doet deze eventuele 2018 CR500 absoluut niets af aan zijn waanzinnige voorgangers.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73, Promotor en Classic & Retro. Redacteuren Ad van de Wiel, Jan Kruithof, Eddie de Vries, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Misschien vind je dit ook interessant?