Houten motor op algenolie?!

Een motor gemaakt uit hout, met een dieselmotor die op algenolie loopt: Ritsert Mans is de trotse bedenker én eigenaar van deze unieke motor. Peter Mooij is het brein achter de brandstof van de motor en samen hebben zij ervoor gezorgd dat deze unieke motor daadwerkelijk kan rijden. 

De basis van de bijzondere motor is hout. Door het hout met een soort grote behangstomer soepel te maken en dan te verlijmen kon hij het hoofdframe zelfs uit één deel maken. Waar nodig werd het verstevigd met hennepvezels en hars. Hout was niet enkel een praktische basis, maar vooral ook een logische. Algenolie zoals Peter Mooij het bedacht heeft, is namelijk zo duurzaam als het wordt. Hout als hoofdbestanddeel sluit daar dus heel eenvoudig op aan en zelfs de vering is van hout! Echter breekt vroeg of laat het hout, dus moest Ritsert iets bedenken om de beweging in het hout te dempen.

Benieuwd waar Ritsert nog meer tegen aan liep bij het bouwen van deze motor? In de extra dikke zomereditie van MOTO73 kun je er alles over lezen. Deze editie kun je hier los online bestellen, maar is ook los te verkrijgbaar in de winkel. Wil je nooit meer een editie missen? Dan kun je hier de verschillende abonnementen terugvinden.

Tekst: Nick Enghardt, foto’s: Henny B. Stern

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73, Promotor en Classic & Retro. Redacteuren Ad van de Wiel, Jan Kruithof, Eddie de Vries, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.