vrijdag 1 maart 2024

Husqvarna Blåpilen: een cruiser uit Zweden?

In India zijn renders opgedoken van een mogelijke Husqvarna Blåpilen. Een heuse Husqvarna-cruiser. Het model is gebaseerd op de Svartpilen en Vitpilen.

Neem een Svartpilen of een Vitpilen, rek het uit en maak het wat platter. Of beter gezegd: pas het chassis en de geometrie aan om er een cruiser van te maken. Het resultaat is de Husqvarna Blåpilen, maar voorlopig is het slechts de naam van een serie gerenderde plaatjes.

Door Blåpilen nieuw klantenbestand

Hoewel het slechts om wat gerenderde plaatjes uit India gaat, kun je je afvragen of een Husqvarna Blapilen kan van slagen heeft. Kan een Zweedse cruiser die onder de merkparaplu van de Oostenrijker Pierer valt, een nieuwe klantenkring overtuigen?

Onder KTM heeft Husqvarna haar positie op de markt versterkt door zich niet te beperken tot alleen de motorcross- en enduro-niches. Ook wegmodellen zoals de twee naakte Vitpilen en Svartpilen hebben er voor gezorgd dat Husqvarna recht heeft van bestaan. Uit deze twee modellen is de de Husvarna Blåpilen (blauwe pijl in het Zweeds) cruiser getrokken.

Nieuwe projecten

Zoals verwacht ontwikkelt het Zweedse merk ook elektrisch aangedreven modellen. De elektrische scooter die is gebouwd op het 4 kW-platform is een afgeleide van de Bajaj Chetak. De E-Pilen is een elektrische motorfiets waarvan de accucapaciteit nog niet bekend is. Mede gezien het succes van de Royal Enfield Meteor 350 in India in de eerste maand dat deze op de markt werd gebracht en de groeiende vraag naar cruisers in India, kan Husqvarna met een eigen model komen, gebruik makend van het partnerschap van KTM met Bajaj. Dat bracht het Indiase tijdschrift Rushlane, dankzij de ontwerper Pratyush Rout, tot de gedachte hoe een mogelijke cruiser uit Zweden eruit zou kunnen zien.

Wat is er aan de hand met de Husqvarna Norden 901?

Familiedesign

Het makkelijkste is om aan het familiegevoel te denken. Dus komt de inspiratie van de Vitpilen en Svartpilen. Die worden gekenmerkt door een onconventioneel ontwerp, zoals de gewoonte is van Zweedse ontwerpers.

De Husqvarna Blåpilen heeft een ronde LED-koplamp, het uiterlijk van de tank lijkt duidelijk op de twee voorlopers en de minimalistische achterkant eindigt in een LED-achterlicht. Het frame is een directe afgeleide, maar dan met een aangepaste geometrie en een lager achterste subframe.

Husqvarna Blåpilen: lichte blokken

Om de kosten van de Husqvarna Blåpilen laag te houden, kan je je voorstellen dat een deel van het chassis wordt gedeeld met de twee nakeds, zoals de vering met een andere afstelling, de wielen en het remsysteem.

Wat de blokken betreft, is een cilinderinhoud van 401 cc voor de Indiase markt zwaar genoeg. Mogelijk dat er nog lichtere blokken bij komen. Vergeet niet dat de aanleiding voor de renders de succesvolle introductie van de Royal Enfield Meteor 350 is. Voor de Europese markt zou de 701cc geschikt zijn.

Busted: Loud Pipes Save Lives? – Niet volgens Roemeens onderzoek

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen