Wat is er aan de hand met de Husqvarna Norden 901?

Een jaar geleden stal Husqvarna de EICMA-spotlight toen het de Norden 901 Concept introduceerde. De motor werd gekozen als Best in Show, inclusief het beste ontwerp. Het was de eerste, echte avontuurlijke motorfiets met lange adem uit Zweden.

Hoewel het alleen een ontwerpstudie was ten tijde van de show in Milaan, duurde het niet lang voordat het Zweedse merk bevestigde dat de motor in productie zou gaan. Dat was in december 2019, en sindsdien hebben we niets meer gehoord over de Norden 901. Husqvarna lanceerde een heleboel ‘special edition’-crossmotoren, maar geen woord over de avonturier die fans van over de hele wereld in zijn greep hield.

Husqvarna Norden 901

Wanneer is een raadsel

KTM en Husqvarna’s moederbedrijf, Pierer Mobility, hebben onlangs bevestigd dat het vasthoudt aan zijn plan om de Norden te introduceren. Het model verscheen voor het eerst als onderdeel van de Zweedse line-up in een augustus 2020 presentatie voor investeerders en meer recentelijk in de follow-up november 2020-presentatie. We weten dat de ‘Pierer’ de nieuwe avonturier niet heeft opgegeven. We weten alleen niet wanneer-ie wordt geïntroduceerd.

Eerste foto productiemodel Husqvarna Norden 901 gelekt

De Duitse website Motorrad Online publiceerde onlangs een nieuwe reeks spionageopnames die de Norden in actie laten zien. De Adventurer lijkt dichter bij productie te zijn als nooit tevoren. Dit gezegd hebbende schrijft de site dat de nieuwe motor waarschijnlijk niet voor het einde van 2021 zal debuteren. Maar… maar dat is zo ver weg! Ook in Zweden heeft Covid-19 dus de nodige vertraging opgeleverd.

Meer details van de Husqvarna Norden 901 als onthulling nadert

Het ontwerp van de motor werd getoond in de presentatie van de investeerders en het model dat op de weg werd gesignaleerd, blijft in overeenstemming met het concept dat in 2019 werd onthuld, met een paar kleine aanpassingen. Husqvarna bevestigde al dat de Husqvarna Norden 901 gaat rijden op een nieuwe 889 cc parallel-twin – waarschijnlijk afgeleid van de KTM 890 Adventure – en is voorzien van een set van 21 en 18-inch wielen gemonteerd op een WP-veringssysteem. De motorfabrikant beloofde dat we gaandeweg we dichter bij de onthulling komen er meer details vrijkomen.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Misschien vind je dit ook interessant?