dinsdag 25 juni 2024

Husqvarna Norden 901 Expedition: de ontdekking van Mongolië

In 2021 deed Husqvarna kond van de nieuwe Norden 901 met een reeks video’s van vijfvoudig Dakar-winnaar Cyril Despres en ontdekkingsreiziger Mike Horn. Deze video’s lieten zien hoe het duo het prototype van de 901 testte in IJsland. Terwijl Despres veel offroad ervaring heeft, heeft Horn veel ontdekkingsreizen gedaan. Dus Husqvarna dacht dat hun vaardigheden een interessante aanvulling zouden zijn op de nieuwe adventure-machine.

Husqvarna Norden 901 Expedition klaar voor de wereld

Nu het 2023 is en de Norden 901 Expedition de nieuwste versie van het platform is, besloot Husky om Despres en Horn opnieuw te herenigen. Nieuwe motoren vragen immers om nieuwe avonturen. Dus waar gingen de twee deze keer heen? Om te testen waar de Norden 901 Expedition voor gemaakt is, gingen Despres en Horn door het ruige en prachtige terrein van Mongolië.

Zoals Despres vermeldt in de video, met al zijn rally ervaring, is hij geen vreemde voor zand. Duinen boezemen hem geen angst in. Sneeuw doet hem evenmin iets. Maar met sneeuw bedekte duinen, zoals in Mongolië, waren nieuw voor hem. Het is niet precies duidelijk wanneer het duo het land bezocht, maar op zijn koudst kunnen de temperaturen in Mongolië dalen tot ongeveer -30 Celsius. Dat is de omgevingstemperatuur, zonder rekening te houden met de gevoelstemperatuur.

De video laat zien hoe zowel de rijders als de motoren het doen op een verscheidenheid aan uitdagend terrein, waaronder schijnbaar onmogelijk ogende, bijna verticale geitenpaden met veel rotsen. Het gaat echter bijna evenveel over avontuurlijke logistiek en probleemoplossing als over rijden. Voor sommige avonturiers kunnen de gebieden waar zij doorheen reizen rekenen op inwoners, die veelal staan te popelen om hulp en advies te verlenen. Kom je op je motor bij een rivier, weet de plaatselijke bevolking minstens één manier om die rivier over te steken.

Hoewel Mongolië een aantal nomadenvolkeren heeft met een sterke liefde voor familie, dieren en de prachtige natuurlijke omgeving waarin ze leven, is het een relatief dunbevolkt land. Daarom zie je in de video Despres en Horn hout, binnenbanden, touwen en andere benodigdheden verzamelen om een geïmproviseerd vlot te bouwen om de motorfietsen over een rivier te krijgen die ze tegenkomen. Dit, zegt Despres, is waar de talenten van Horn echt doorslaggevend zijn en inderdaad, ze lijken een goed koppel rijders voor een expeditie als deze.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen