donderdag 29 februari 2024

‘Iedereen verplicht op rijles in truck’

Iedereen die rijles neemt, zou verplicht een uurtje een vrachtwagen moeten besturen. Daardoor begrijpen automobilisten en motorrijders beter hoe ze met trucks in het verkeer moeten omgaan en dat zou veel ongelukken kunnen schelen. Dit zegt brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) in De Telegraaf. De Bovag ontwikkelt al een speciale truckles en in de Tweede Kamer krijgt het idee steun van de VVD.

Automobilisten/motorrijders en truckers zitten elkaar nu nog regelmatig dwars. Bijvoorbeeld bij het wisselen van baan of bij invoegen. Medeweggebruikers brengen zo volgens TLN, vaak zonder het te beseffen, truckchauffeurs in de problemen.

“Ik denk dat veertig tot vijftig procent van alle ongelukken met vrachtwagens op zulke conflictsituaties valt terug te voeren”, zegt TLN-voorzitter Alexander Sakkers. “Veel van zulke ongelukken zou je voorkomen wanneer mensen een keer hebben ervaren wat je in een vrachtwagen ziet en hoe hij rijdt.”

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) staat positief tegenover het voorstel van Transport en Logistiek Nederland (TLN) en de Bovag om iedereen die zijn personenauto- of motorrijbewijs wil halen te verplichten een uur rijles in een vrachtwagen te nemen.

Zij vindt het uit het oogpunt van verkeersveiligheid een goed idee en is bereid om samen met de brancheorganisaties te bekijken of het haalbaar is. Schultz wees er wel op dat het eigenlijk aan de sector zelf is. “Als Rijk stellen wij de exameneisen en geen opleidingseisen. Maar ik kijk graag samen met u mee.”

Foto: ANP

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde artikelen