maandag 15 april 2024

Op de motor door de Canadian Rockies

Veel motorrijders trekken naar Canada voor een avontuur op hun tweewieler. En dat is niet voor niets. Het land heeft motorrijders heel wat te bieden, waaronder een ongeëvenaarde en diverse natuurlijke schoonheid, lege kronkelwegen en een gastvrije lokale bevolking. Canada heeft zo veel te bieden dat het lastig kan zijn om keuzes te maken. Daarom helpen we je in dit artikel een handje op weg. Stel een avontuurlijke motorreis samen door de Canadian Rockies en ontdek het ongerepte paradijs van British Columbia.

Golden Triangle Circle Route

Een bekende route door de Canadian Rockies is de Golden Triangle Cirlce Route, een schilderachtige motorroute die je door drie verschillende nationale parken voert: Banff, Yoho en Kootenay. Deze route begint in Alberta’s Banff National Park, waar het pittoreske Lake Louise ligt. Zet je motor even aan de kant en geniet van een wandeling langs de oever van het meer of maak een ritje met de gondel.

Vervolg je weg daarna westwaarts over Kicking Horse Pass naar British Columbia en Yoho National park. Dit park beslaat een oppervlakte van 1.310 km² en omvat de Spiral Tunnels, Takakkaw Falls (een van de hoogste watervallen van Canada), Emerald Lake en Burgess Shale (een 505 miljoen jaar oude fossielenlaag). Genoeg interessante stopplaatsen voor je motorreis dus!

Even verderop in Golden, gelegen aan de rivieren Kicking Horse en Columbia, komen vooral de sportieve motorrijders aan hun trekken. Het is namelijk de perfecte plek om te raften of te mountainbiken. Daarnaast heeft Golden een wolven- en grizzlybeerreservaat.

Kom hierna weer tot rust op de motor en rijd verder naar Kootenay National Park. Hier ligt Sinclair Canyon, waar zich de Radium Hot Springs. Deze natuurlijke minerale warmwaterbronnen zijn de ideale plek om te ontspannen. In Kootenay National Park vind je ook diverse uitzichtpunten en wandelbaden (zoals Kootenay Valley Viewpoint, Vermillion Crossing, Paint Pot en Fireweed Trail bij de Continental Divide). Om de Golden Triangle Circe Route weer rond te maken keer je daarna terug naar Alberta.

Internationaal rijbewijs en eTA regelen

Zo’n verre motorreis vergt natuurlijk wat voorbereiding. In principe is het Nederlandse rijbewijs gewoon geldig in Canada. Aangezien sommige verhuurbedrijven echter toch om een internationaal rijbewijs (IRB) vragen, is het verstandig om van tevoren toch zo’n rijbewijs aan te vragen. Daarnaast kunnen verhuurbedrijven een minimum- of maximumleeftijd of een minimum aantal jaren rijervaring hanteren voor het huren van een motor. Vraag dit van tevoren dus na.

Daarnaast moeten Nederlandse toeristen verplicht een eTA Canada aanvragen. Dit kan gemakkelijk online en na goedkeuring (meestal al binnen een paar dagen) zal het eTA digitaal aan je paspoort worden gekoppeld. Vanaf dat moment is het eTA maar liefst vijf jaar geldig en mag je er een onbeperkt aantal reizen naar Canada mee maken. Houd wel goed in de gaten dat het paspoort waaraan het eTA is gekoppeld ook nog geldig moet zijn. Aangezien deze twee aan elkaar zijn gekoppeld, komt ook de geldigheid van het eTA Canada te vervallen zodra het paspoort verloopt. Elke individuele reis mag maximaal zes maanden duren, maar dat is zeker genoeg om een aantal prachtige routes door Canada te maken.

Motor meenemen, huren of kopen

Het is natuurlijk een bijzondere ervaring om op je eigen vertrouwde motor aan de andere kant van de wereld rond te rijden. Vanwege het coronavirus is deze service tijdelijk niet beschikbaar, maar normaal gesproken heeft Air Canada van de lente tot de herfst een “Fly Your Bike program”. Via dit programma kunnen motoren van en naar de volgende steden gevolgen worden: Athene, Brussel, Calgary, Casablanca, Dublin, Edinburg, Frankfurt, Genève, Glasgow, Londen (LHR), Manchester, Milaan, Montreal, Parijs, Rome, Toronto, Vancouver, Venetië en Zurich. De prijzen variëren afhankelijk van de plaats van bestemming.

Als je niet te veel zelf wil hoeven voorbereiden, kun je er ook voor kiezen om je motortrip via een reisbureau te boeken. Dan zul je meestal via hen ook een motor huren. Het huren van een motor is vaak de makkelijkste en goedkoopste optie. Kun je geen genoeg krijgen van de prachtige Canadese landschappen en ben je van plan meerdere maanden door het land te rijden? Dan kan het juist weer verstandig zijn om een motor te kopen. Dit vergt soms wat meer onderhoud, maar als je ‘m na afloop van je reis weer kan doorverkopen is dit de goedkoopste optie voor langere trips.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen