donderdag 2 februari 2023

Jawa klaar voor Europa

Jawa Motorcycles heeft van eigenaar Mahindra* – ook eigenaar van BSA, Yezdi en Peugeot – groen licht gekregen om te beginnen met de verkoop van motoren in Europa.

Het historische motormerk Jawa bevestigt dat de verkoop van motorfietsen in Europa nog in  2020 wordt opgestart. Voorlopig is de keuze beperkt tot drie modellen: de Perak, Forty Two, en de Classic.

De Classic en Forty Two worden beide aangedreven door een 293 cc, vloeistofgekoelde eencilinder, die 27 pk en 28 Nm koppel levert. De Perak (op de foto) wordt aangedreven door een 334 cc tweecilinder en levert ongeveer 30 pk en 30 Nm aan koppel. De Perak is wat ons betreft de aantrekkelijkste van de drie. Vanaf de zijkant gezien, verschilt-ie maar weinig  van de succesvolle Triumph Bobber.

Alle drie de motoren moeten een plekje bevechten in het ontluikende en concurrerende modern classic segment. We geven het Jawa te doen. Vaak zal de prijs de doorslag geven. In India kost de Jawa Perak 164.000 Indiase roepie – ruwweg net geen 2000 euro. We verwachten niet dat de modellen in Nederland zo laag geprijsd zijn.

*Het merk Jawa is tot leven gebracht door Classic Legends Pvt. Ltd., een dochteronderneming van de Mahindra Group. Ze hebben een aandeel van 60% in de onderneming. De overige participaties zijn in handen van ondernemer Anupam Thareja en Boman Irani, zoon van Rustom Irani, de oprichter van het bedrijf Ideal Jawa.

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

1 Reactie

 1. Geachte,
  deze motoren zijn dit jaar niet voor de Nederlandse markt beschikbaar ( ook 2021 zeer waarschijnlijk niet ). Tevens voldoen ze ook (nog) niet aan de gestelde Euro norm. Helaas…. ook wij hadden er anders graag en aar laten komen.

  Zodra er JAWA’s van dit type naar Europa komen zullen deze eerst exclusief voor de Tsjechische markt zijn. Mochten we meer nieuws vanuit de JAWA fabriek ( Tsjechië ) vernemen zullen we dat ook op onze site mededelen.

  met vriendelijke groet,
  Jelle Venema

  http://www.jawamotoren.nl

Reacties zijn gesloten.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen