Joey Dunlop-gedenkteken in Tallinn bestolen

Vandalen hebben herdenkingsartikelen gestolen die op het gedenkteken van de wegrace-legende in Estland waren geplaatst. Verontwaardiging van autoriteiten en familieleden is groot.

‘Het is een echte daad van vandalisme.’ Zo omschrijft Allan Amelijusenko, de organisator van de Joey Dunlop-herdenkingsrit. Het gedenkteken in Tallinn, Estland, waar de 26-voudige TT-winnaar in de zomer van 2000 om het leven kwam, was het voorwerp van een diefstal. ‘Veel persoonlijke voorwerpen, die deze plaats tot een heilige plaats maakten, zijn vernield, ook al is het gedenkteken zelf niet beroerd,’ verklaart de Est aan de BBC.

Terugblik: Joey Dunlop ging, maar terug kwam hij niet

Onder de sneeuw

Aan de Belfast Telegraph, die het nieuws meldde, spreekt Amelijusenko de hoop uit dat de voorwerpen, of ten minste enkele daarvan, misschien onder de sneeuw liggen die momenteel heel Estland bedekt. Ook hoopt hij dat er ten minste enig bewijsmateriaal onder zal worden gevonden wanneer de sneeuw ontdooit. Sommige voorwerpen kunnen een hoge waarde vertegenwoordigen op de markt van motormemorabilia. Dus er is een oproep gedaan aan iedereen die verdachte voorwerpen te koop ziet staan op het web.

Recordhouder

Dunlop, die in 1952 in Ballymoney werd geboren, is de recordhouder met 26 TT-overwinningen, naast 13 overwinningen in de NorthWest 200, vijf TT/F1-titels, en meer dan 160 andere overwinningen in diverse races, meestal op de weg. Yer Maun – The Man, zoals hij in het dialect van Ulster wordt genoemd kwam op 2 juli 2000 om het leven tijdens een race in Estland, kort nadat hij de laatste drie TT-overwinningen had behaald, met een Honda VTR/SP1.

Mautic Tags

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Misschien vind je dit ook interessant?