maandag 27 mei 2024

Joey Dunlop-gedenkteken in Tallinn bestolen

Vandalen hebben herdenkingsartikelen gestolen die op het gedenkteken van de wegrace-legende in Estland waren geplaatst. Verontwaardiging van autoriteiten en familieleden is groot.

‘Het is een echte daad van vandalisme.’ Zo omschrijft Allan Amelijusenko, de organisator van de Joey Dunlop-herdenkingsrit. Het gedenkteken in Tallinn, Estland, waar de 26-voudige TT-winnaar in de zomer van 2000 om het leven kwam, was het voorwerp van een diefstal. ‘Veel persoonlijke voorwerpen, die deze plaats tot een heilige plaats maakten, zijn vernield, ook al is het gedenkteken zelf niet beroerd,’ verklaart de Est aan de BBC.

Terugblik: Joey Dunlop ging, maar terug kwam hij niet

Onder de sneeuw

Aan de Belfast Telegraph, die het nieuws meldde, spreekt Amelijusenko de hoop uit dat de voorwerpen, of ten minste enkele daarvan, misschien onder de sneeuw liggen die momenteel heel Estland bedekt. Ook hoopt hij dat er ten minste enig bewijsmateriaal onder zal worden gevonden wanneer de sneeuw ontdooit. Sommige voorwerpen kunnen een hoge waarde vertegenwoordigen op de markt van motormemorabilia. Dus er is een oproep gedaan aan iedereen die verdachte voorwerpen te koop ziet staan op het web.

Recordhouder

Dunlop, die in 1952 in Ballymoney werd geboren, is de recordhouder met 26 TT-overwinningen, naast 13 overwinningen in de NorthWest 200, vijf TT/F1-titels, en meer dan 160 andere overwinningen in diverse races, meestal op de weg. Yer Maun – The Man, zoals hij in het dialect van Ulster wordt genoemd kwam op 2 juli 2000 om het leven tijdens een race in Estland, kort nadat hij de laatste drie TT-overwinningen had behaald, met een Honda VTR/SP1.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen