zaterdag 20 april 2024

John Surtees (83) overleden

Foto: 2Snap

Een legende. Zo kun je John Surtees zeker noemen. De enige man die ooit kampioen werd in zowel de hoogste auto- als motorsportklasse. Sommige mensen zullen de naam Surtees echter kennen van het gelijknamige Formule 1-team dat in de jaren zeventig actief was in de sport. Vandaag liet zijn familie op Facebook weten dat de drieëntachtigjarige vanmiddag vredig heen is gegaan na een kort ziekbed. In februari werd hij in het ziekenhuis opgenomen voor zijn ademhalingsproblemen.

Surtees reed van 1952 tot 1960 op zowel de 350, als de 500cc (toen de koningskasse) motoren. In totaal reed hij 49 GP’s waarvan hij er 38 wist te winnen. Op Assen won hij liefst zes maal. Na zijn carrière op de motor, ging Surtees over naar de auto’s. Van 1960 tot en met 1972 reed hij 112 wedstrijden in de Formule 1-klasse. Met Ferrari werd hij zelfs kampioen in 1964, waarmee hij tot op de dag van vandaag de enige man is die in zowel de auto- als motorsport de kampioenstitel wist te grijpen.

John Surtees was de vader van Henry Surtees, die op 18-jarige leeftijd tragisch verongelukte tijdens een Formule 2-wedstrijd.

Ondanks zijn respectabele leeftijd is de familie in diepe rouw om het verlies. Wanneer John Surtees begraven wordt is nog niet bekend.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen