John Surtees (83) overleden

Foto: 2Snap

Een legende. Zo kun je John Surtees zeker noemen. De enige man die ooit kampioen werd in zowel de hoogste auto- als motorsportklasse. Sommige mensen zullen de naam Surtees echter kennen van het gelijknamige Formule 1-team dat in de jaren zeventig actief was in de sport. Vandaag liet zijn familie op Facebook weten dat de drieëntachtigjarige vanmiddag vredig heen is gegaan na een kort ziekbed. In februari werd hij in het ziekenhuis opgenomen voor zijn ademhalingsproblemen.

Surtees reed van 1952 tot 1960 op zowel de 350, als de 500cc (toen de koningskasse) motoren. In totaal reed hij 49 GP’s waarvan hij er 38 wist te winnen. Op Assen won hij liefst zes maal. Na zijn carrière op de motor, ging Surtees over naar de auto’s. Van 1960 tot en met 1972 reed hij 112 wedstrijden in de Formule 1-klasse. Met Ferrari werd hij zelfs kampioen in 1964, waarmee hij tot op de dag van vandaag de enige man is die in zowel de auto- als motorsport de kampioenstitel wist te grijpen.

John Surtees was de vader van Henry Surtees, die op 18-jarige leeftijd tragisch verongelukte tijdens een Formule 2-wedstrijd.

Ondanks zijn respectabele leeftijd is de familie in diepe rouw om het verlies. Wanneer John Surtees begraven wordt is nog niet bekend.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73, Promotor en Classic & Retro. Redacteuren Ad van de Wiel, Jan Kruithof, Eddie de Vries, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.