vrijdag 9 december 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Jonge mannen grootste gevaar op de weg

Veel Nederlandse mannen schatten hun rijvaardigheid hoger in dan de gemiddelde Nederlander, terwijl vrouwen zich daarin bescheidener opstellen. Volgens de meeste mensen zijn jonge mannen echter het grootste gevaar op de weg… Dat blijkt uit een onderzoek van Goodyear, dat onderdeel is van de Europese Road Safety Tour 2011. Van de ondervraagde mannen zegt 40% een betere bestuurder te zijn dan andere Nederlandse automobilisten. Bij vrouwen is dat slechts 21%.

Of die ‘hogere’ inschatting van rijvaardigheid door mannen tot veiligere situaties leidt, is onzeker. Mannen zeggen namelijk zelf dat ze wel eens met alcohol achter het stuur kruipen (13%) en zonder gordel rijden (18%). Vrouwen zijn veel minder geneigd dat te doen en voelen zich daarentegen juist vaker angstig in de auto. Met name op de snelweg (22%) of tijdens vakantieritten in de bergen (44%).

Mannen mogen zich dan zekerder voelen achter het stuur, volgens de helft van de Nederlandse weggebruikers vormen jonge mannen ondanks dat het grootste gevaar op de weg. Bijna niemand (2%) vindt jonge vrouwen gevaarlijk. Beduidend meer mannen (44%) dan vrouwen (27%) halen soms rechts in. Mannen (20%) rijden ook vaker soms door rood als er geen verkeer aankomt (vrouwen 11%). Meer heren (18%) dan dames (10%) zitten soms of regelmatig zonder gordel achter het stuur.

Bron en foto: ANP

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen