Jonge mannen grootste gevaar op de weg

Veel Nederlandse mannen schatten hun rijvaardigheid hoger in dan de gemiddelde Nederlander, terwijl vrouwen zich daarin bescheidener opstellen. Volgens de meeste mensen zijn jonge mannen echter het grootste gevaar op de weg… Dat blijkt uit een onderzoek van Goodyear, dat onderdeel is van de Europese Road Safety Tour 2011. Van de ondervraagde mannen zegt 40% een betere bestuurder te zijn dan andere Nederlandse automobilisten. Bij vrouwen is dat slechts 21%.

Of die ‘hogere’ inschatting van rijvaardigheid door mannen tot veiligere situaties leidt, is onzeker. Mannen zeggen namelijk zelf dat ze wel eens met alcohol achter het stuur kruipen (13%) en zonder gordel rijden (18%). Vrouwen zijn veel minder geneigd dat te doen en voelen zich daarentegen juist vaker angstig in de auto. Met name op de snelweg (22%) of tijdens vakantieritten in de bergen (44%).

Mannen mogen zich dan zekerder voelen achter het stuur, volgens de helft van de Nederlandse weggebruikers vormen jonge mannen ondanks dat het grootste gevaar op de weg. Bijna niemand (2%) vindt jonge vrouwen gevaarlijk. Beduidend meer mannen (44%) dan vrouwen (27%) halen soms rechts in. Mannen (20%) rijden ook vaker soms door rood als er geen verkeer aankomt (vrouwen 11%). Meer heren (18%) dan dames (10%) zitten soms of regelmatig zonder gordel achter het stuur.

Bron en foto: ANP

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.