woensdag 28 februari 2024

Jorge Lorenzo stopt

Vijfvoudig Grand Prix-wereldkampioen Jorge Lorenzo heeft zojuist bekendgemaakt na Valencia dit weekend te stoppen met racen. De 32-jarige Mallorcaanse coureur werd tweemaal wereldkampioen in de 250cc-klasse (’06 en ’07) en driemaal in de MotoGP, in 2010, 2012 en 2015.

Het is Jerez 2002 als Jorge Lorenzo op de tweede kwalificatiedag het ultieme verjaardagscadeau krijgt; zijn debuut in de Grand Prix-racerij. Lorenzo werd die zaterdag pas 15 en was daarmee oud genoeg om deel te nemen. Letterlijk sinds het moment dat hij mocht racen in de GP’s, was hij erbij. Nu achttien jaar, 296 race-starts, 69 pole positions, 152 podium-finishes, 68 overwinningen en vijf wereldtitels later eindigt de carrière van Jorge Lorenzo.

‘De tijd is gekomen, dit wordt mijn laatste race’ – Jorge Lorenzo

Zijn vroegtijdig pensioen is een zwaar besluit voor de immer competitieve Lorenzo (zie onderstaande foto), die na een overstap van Yamaha – waarmee hij in 2008 debuteerde in de koningsklasse – naar Ducati in 2017 voor het eerst sinds 2005 een heel seizoen zonder overwinningen meemaakte.

‘Ik ben geen goede rijder, ik ben een kampioen’

In zijn tweede seizoen op de Ducati maakte Lorenzo een waanzinnige comeback mee tijdens de Grand Prix van Italië op het circuit van Mugello. Helaas was die overwinning te laat om de gebroken relatie tussen Ducati en Lorenzo te lijmen, aangezien de Mallorcaan inmiddels had getekend bij het Repsol Honda-team voor 2019 en 2020.

Nog voor Lorenzo in het oranje aantrad werd de toon voor 2019 gezet tijdens de GP op Aragon in 2018. Toekomstig teamgenoot Marc Marquez gaf geen millimeter toe op Lorenzo bij de start van de race, waarna laatstgenoemde een pittige highside maakte. Hij zou zijn sinds Mugello hervonden vorm niet terugkrijgen dat seizoen.

Een totaal aangeslagen Lorenzo, na de crash in Aragon in 2018… Nu blijkt, het begin van het einde.

Al vroeg in zijn eerste seizoen aan boord van de RC213V bleken Lorenzo en de Honda geen in de sterren geschreven combinatie. Verschillende heftige crashes dreven Lorenzo verder en verder tot wanhoop. Fysieke trubbels werden erger gemaakt door mentale problemen.

Nu is het duidelijk dat Lorenzo er zelf geen heil meer inziet. Hij verwacht geen wederopstanding zoals hij bij Ducati na een geteisterd eerste seizoen wel voor elkaar kreeg. Zijn laatste race in de MotoGP start zondag aanstaande om 14.00 uur.

We blikken hieronder nog even terug in deze galerij, met een foto van elk van zijn achttien seizoenen in de Grand Prix-racerij.

Foto’s: 2snap en MotoGP.com

Nick Enghardt
Nick Enghardt
Nick Enghardt, geboren op 14 december 1989. Druktemaker, techniek-nerd, liefhebber van oude motoren en een eindeloze bron van nutteloze (motor)feitjes. Werkt haast net zo lief aan zijn motoren als hij erop rijdt. Behalve dat Nicks motoren niet zelden stuk voor stuk stilstaan. Gelukkig maar dat hij MotorNL-testredacteur is en er dus altijd wel een nieuwe motor te testen valt.

1 Reactie

  1. Ik vind dit een zeer verstandig besluit.Je wilt als 5 voudig wereld kampioen je carriere toch niet als de slemiel van het veld zo verder gaan.Hij is een groot kampioen.

Reacties zijn gesloten.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen