Kawasaki driewielerplannen zijn nog steeds levend, blijkt uit documenten

Begin 2018 dook er op het internet een merkwaardige reeks patenten op die een Kawasaki-ontwerp lieten zien voor Leaning Multi Wheel-driewieler. Deze patenten volgden op de in 2013 uitgebrachte Concept J-driewieler en in 2018 met een teaser van een trike.

Wacht, wat? Is Kawasaki niet vooral bekend van de radicale Ninja-sportmotoren en staat het nu op het punt om een serie driewielers te lanceren? Is dit ook Kawasaki’s Retrovolution?

De originele patenttekeningen geven daarvan geen blijk. Deze driewieler lijkt in lijn te liggen met de Yamaha Niken. De driewieler is ontworpen om te leunen in de bocht en dat duidt op een agressievere benadering van het bochtenwerk. Het lijkt de spirituele opvolger te zijn van het Concept J-ontwerp dat Kawasaki in 2013 liet zien.

Cycle World groef dit interne document op, waarop te zien is dat Kawasaki een waterstofaangedreven ‘motorfiets’ op drie wielen voorstelt. Foto: Kawasaki

Nadat de eerste patenttekeningen waren opgedoken, zagen we een tweede release rond het begin van 2021. Daarna was er radiostilte. Was dit allemaal slechts een proeve van bekwaamheid die op de plank blijft liggen. Een showmachine zoals zo veel interessante Japanse ontwerpen van het afgelopen decennium? Kawasaki warmt ons al acht jaar op met dit idee en als de plannen serieus waren geweest, hadden we nu toch al wel iets op de markt gezien?

Misschien ook niet. Cycle World meldt dat Kawasaki’s interne documenten nu een driewieler laten zien als onderdeel van een nieuwe reeks waterstofaangedreven ‘motorfietsen.’

Groot-Brittannië: Opent brandstofcrisis deur naar elektrische rijden?

Interessant. Een van de grootste problemen met door alternatieve energie aangedreven motorfietsen is dat waterstof en batterijen niet goed samengaan met het traditionele ontwerp van motorfietsen. Dus, waarom niet beginnen met een nieuw ontwerp? Een LMW-driewieler biedt enkele voordelen ten opzichte van een tweewieler, met een betere grip aan de voorkant.

Ongetwijfeld zullen we uiteindelijk iets zien in het motorbeurscircuit, maar dat gezegd hebbende, wachten we nog steeds op het debuut van Kawasaki’s elektrische Ninja.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Misschien vind je dit ook interessant?