maandag 30 januari 2023

Kawasaki KZ250 ‘The Sprinter’ door Valen Zhou

Een Chinese kunstenaar die in Italië woont, heeft er jaren over gedaan om een authentiek kunstwerk op twee wielen op de wereld te zetten.

Uitgaande van een oude Kawasaki KZ250-crossmotor heeft Valen Zhou ‘The Sprinter’ gecreëerd, een verbazingwekkende motorfiets die teruggrijpt naar de allereerste racemotoren, die van de jaren 1920 en 1930. Voertuigen die bestonden uit het allernoodzakelijkste om snel over een (niet noodzakelijkerwijs geasfalteerd) circuit te rijden en die met hun spartaanse aanpak nog steeds de meest pure en minimalistische vorm van de motorfiets vertegenwoordigden.

Met deze drietrapsraket zet Kawasaki de motorwereld volledig op z’n kop

Het element dat onmiddellijk opvalt is de superagressieve rijpositie die wordt opgelegd door een zeer ver naar achteren geplaatst fietszadel, de vrij hooggeplaatste voetsteunen, het lage op maat gemaakte stuur en de afwezigheid van de traditionele benzinetank. In feite haalt de ééncilinder, luchtgekoelde kwartlitermotor zijn brandstof uit een aluminium fles van een halve liter die onder het zadel is geplaatst en die indien nodig snel kan worden vervangen.

The Sprinter is in feite een set gemodificeerde onderdelen gemonteerd op een schraal stalen dubbel wieg-frame met een vintage-gevoel. De vering bestaat uit een schokdemper met hefinrichting vooraan en een buisvormige enkelzijdige swingarm achteraan. Het voorwiel heeft aerodynamische schijven, terwijl achteraan een reservewiel van een onbekende motorfiets zit. Alleen de laatste heeft ook een rem, die een enkele schijf heeft en afgeleid is van de motorcross.

De motor zit echter vol extravagante details, zoals de gashendel met versnellingen op het stuur en de omgekeerde koppelingshendel, maar dit draagt alleen maar bij aan de excentriciteit en het unieke karakter van het voertuig.

Valen Zhou is een in Milaan gevestigde Chinese fotograaf en kunstenaar die jaren nodig had om zijn visie voor deze Kawasaki KZ250 ‘The Sprinter’ te realiseren. Zijn doel was echter nooit om een perfect functionele motorfiets te maken, maar om een op zichzelf staand werk te creëren dat zijn grote passie voor motoren samenvatte.

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen