13 C
Nederland
zaterdag 25 juni 2022

Opinie: Koopt allen motorwaar!

Hoongelach viel premier Rutte vorig jaar ten deel toen hij zijn onderdanen opriep om geld uit te geven aan nieuwe auto’s en huizen om aldus de crisis te beslechten. Terecht, een crisis verdwijnt niet omdat Henk en Ingrid een nieuwe Opel Astra Twinport kopen. Bovendien houden zij hun hand in deze lastige tijden begrijpelijkerwijs op de knip en verketteren Rutte om zijn slappe gelul.

En toch – ik krijg het bijna niet uit mijn strot – wil ik eenzelfde soort verzoek doen. Al beperk ik me daarbij tot de motorwereld en heb ik niet het idee dat mijn oproep ook maar iets verandert aan de stand van de economie. Het valt me namelijk steeds meer op wat voor een sympathieke en bevlogen mensen in onze branche werken. Het zijn al die toffe gasten die ik een voorspoedig jaar wens.

Ik weet niet hoeveel liefde stratenmakers, advocaten of pijpfitters voor hun werk hebben, maar de motorwereld houdt intens oprecht en bespottelijk veel van motoren. Dozenschuivers? Ik ken ze niet. Opportunisten die dromen van instant-rijkdom? Ik moet ze nog ontmoeten. Mensen die ik wel spreek, praten net zo enthousiast over motoren als jij en ik dat doen aan een kampvuur. Tijdens de Motorbeurs Utrecht hoorde ik de technische man van Triumph bevlogen – noem het gerust lyrisch – praten over zijn idee om alle demomotoren met iets lawaaierige uitlaatpijpen uit te rusten. Waar anders bespeur je zoveel enthousiasme voor wat herrie? En het is niet gespeeld, geen marketingpraatje; motormannen houden echt van de dingen die ze verkopen.

Hetzelfde geldt voor de toeleveranciers. Gister ouwehoerde ik nog een uur met een importeur van motorkleding. Het zaken doen werd heel even aangestipt (“Joh, ik wou dat elke winter zo warm was als deze”), maar daarna ging het met glanzende ogen al snel over Laverda’s, ouwe verbouwde Honda CB750’s en het pure genot van rijden. Bij elke zaak, distributeur, motorfabrikant of leverancier waar ik kom staan altijd een rij motoren voor de deur omdat sommige medewerkers het OV of een auto alleen van naam kennen. Dit zijn slechts twee voorbeelden, maar ik kan er nog wel honderd opnoemen.

Ik ben normaal nooit zo van het vragen, (wie is er niet opgegroeid met de dooddoener ‘Wie vraagt wordt overgeslaagd?’) maar voor al die geweldig geestdriftige mensen die onze branche bevolken wil ik jullie het volgende vragen: Koopt allen motorwaar!

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Vorig artikelNieuw logo Triumph
Volgend artikelIcoon: Honda CBR600F

Gerelateerde artikelen