dinsdag 16 juli 2024

KTM onthult de nieuwe 890 SMT

KTM heeft zojuist de terugkeer van de SMT aangekondigd. De Supermoto Tourer komt in een 890-versie voor 2023, maar belooft opnieuw de schakel te worden tussen sportiviteit en comfort.

De motor heeft een nieuwe tankvorm en een smoke windscherm, vlak boven het dubbele spatbord, met een spatschermen die de vorkpoten bedekken.

De nieuwe 890 SMT wordt aangedreven door de 889cc-LC8c-twin met 105 pk en 100 Nm maximumkoppel. Het blok wordt gedeeld met de Adventure, maar de SMT heeft een nieuwe, kleinere brandstoftank (15,8 liter) wat heeft geleid tot een comfortabelere ergonomie.

Beperkte oplage voor 2023 KTM 1290 Super Duke RR

Rijwielgedeelte

Het chassis van de 890 SMT is gebaseerd op het chroom-molybdeenstalen frame, dat wordt gekenmerkt door een geometrie die slanker en meer naar voren gericht is dan bij de Adventure. Dit zorgt voor wendbaarheid in gemengd terrein en stabiliteit op asfaltwegen, mede dankzij de meer hellende monoshock, die een lagere zithoogte mogelijk maakt en plaats biedt aan een langere achterbrug. Door de risers te verstellen kan het stuur 30 mm naar voren of naar achteren worden gezet. De zithoogte is 860 mm.

Het veringpakket van WP Apex bestaat uit een 43 mm upside-down-voorvork met open cartridge die 180 mm veerweg biedt, evenals de monoshock. Beide elementen zijn volledig instelbaar. KTM heeft besloten de nieuwkomer, voorzien van 17″-wielen, uit te rusten met Michelin PowerGP-banden: perfect in lijn met het agressieve karakter van de 890 SMT.

Remmen

Het remsysteem berust op een paar radiale remklauwen met vier zuigers die werken op schijven van 320 mm, terwijl achter de schijf van 260 mm is gekoppeld aan een remklauw met twee zuigers. Wie graag op de limiet rijdt, kan ook kiezen voor de Supermoto ABS-modus, waarbij het antiblokkeerremsysteem op het achterwiel wordt uitgeschakeld.

Helemaal nieuw, vergeleken met de oude generatie, is het 5″ TFT-display, gemaakt van krasbestendig mineraalglas. Het geheel is volledig aanpasbaar. Drie rijmodi zijn standaard: Rain, Street en Sport. Daar komt de optionele Track-modus bij, waarmee de rijder de gasrespons en tractiecontrole kan selecteren op respectievelijk 3 en 10 verschillende niveaus. Het 6D-traagheidsplatform beheert vervolgens de tractiecontrole en het ABS in de bochten.

Met de KTMConnect app kun je direct via de knoppen op het stuur je telefoongesprekken en muziekafspeellijst beheren.

Accessoires

Beschikbare KTM PowerParts-accessoires zijn verwarmde handvatten en de optie om de software voor de regeling van het motorkoppel bij ontgrendeling (MSR) te installeren. Ook verkrijgbaar zijn Quickshifter+, cruisecontrol en het elektronische Track Pack en Tech Pack.

De nieuwe KTM 890 SMT arriveert in mei bij de dealers. De verkoopprijs is vastgesteld op €17.100,-

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen