vrijdag 3 februari 2023

Lustrum historische ZZ Races

Op zaterdag 16 juni 2012, morgen dus (!),  zal voor de vijfde keer (lustrum) de ‘revival’ van de historische ZZ Races worden gehouden. ZZ staat voor ‘t Zandt en Zeerijp, twee dorpen in het noorden van Groningen. In 1946 en 1947 waren het wedstrijden om het Nationaal Wegrace Kampioenschap van Nederland, nu zijn het historische regelmatigheidsraces op hetzelfde circuit, met een lengte van bijna 6 km.

Twee oud-coureurs, inmiddels tussen 88 en 95 jaar, zullen weer aanwezig zijn op wat inmiddels internationaal bekend staat als Isle of Man in het klein. Het circuit voert door twee dorpjes en heeft twee bruggen binnen de gelederen. In samenwerking met de Historische Motorsport Vereniging (HMV) zullen circa 230 coureurs hun motoren opnieuw laten brullen. Alle traditionele klassen zullen aan de start verschijnen om te zien wie het meest regelmatig zijn of haar ronden kan rijden. Het betreft hier de klassen van 50 cc tot en met 500 cc en zijspannen.

De racemotoren zijn van de bouwjaren tot 1965. Als extra attractie zal de organisatie dit jaar een extra klasse op de baan zetten. Het betreft hier de Jaren- 70 klasse van 350 tot en met 750cc. Wil Hartog, de Witte Reus, zal als voorrijder gaan fungeren en verder komen diverse Noordelijke oud(top)coureurs aan de start. Veel nog met hun originele materiaal. Wij noemen: Theo Louwes op Kawasaki H1R uit 1970, Sieuw de Boer op Suzuki RG 500 uit 1976, Jan de Jong op Triumph Trident uit 1975 en nog vele anderen. Ongeveer 60 in getal.

Ook zijn een aantal coureurs die normaal bij de KNMV Classics en internationaal rijden van de partij. Bijvoorbeeld de familie Bakker uit Midwolda en de familie Kampen uit Steenwijk. Professionele teams die rijden met ABSAF en Aermacchi. Tot slot heeft zich opnieuw een vloot Engelse coureurs gemeld met de motivering dat zij in Engeland lovende kritieken over het circuit in ’t Zandt/Zeerijp hadden gehoord.

MOTOR Magazine is ook goed vertegenwoordigd op dit unieke, driejaarlijkse evenement. Voor Marcus Roggeveen, de vaste klassiekercorrespondent, is het verrassend genoeg de eerste keer op het circuit en we zijn dus getuige van een hoogtepunt in zijn carrière. Zenuwen gieren hem door de keel, maar hij loopt ook al maanden met een twinkeling in zijn ogen, dus dat komt wel goed.

Tim Dekkers is inmiddels aardig door de wol geverfd, maar ook hij verheugt desalniettemin ontzettend om de huilende Honda RC181 uit te melken. Zoals gebruikelijk zal hij zijn best doen 'op het geluid' te rijden voor het aanwezige bezoekerspubliek.

Het is even sturen naar het hoge noorden maar het grandioze evenement is het bezoek meer dan waard, temeer daar het niet ieder jaar gehouden wordt. Trainingen beginnen om 9.30 uur en om 12.30 uur beginnen de wedstrijden over twee manches. Aansluitend aan de races is er feest in het vrij toegankelijke rennerskwartier, met muziek uit de jaren ’60 en ’70 en in Zeerijp is er stevige rockmuziek. Entreeprijs is € 6. Kinderen tot 12 jaar gratis. Informatie: www.zzraces.nl

Foto: Henny B. Stern.

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen