dinsdag 28 maart 2023

25 jaar brommerrace

Een prachtig jubileum vier je natuurlijk maar op één manier: met dat waar je goed in bent. Het 25-jarige jubileum van de brommerrace wordt dan ook gevierd met een extra feestelijke, volle racedag. Toen Corne Kops in 1987 tijdens zijn vakantie in Frankrijk jonge snelheidsduivels over het circuit zag racen op hun automaat-brommers, wilde hij dit ook mogelijk maken voor de jeugd in Nederland.

Maar waar men in Frankrijk veel kleine, vaste circuits tot hun beschikking had, waren er in Nederland maar weinig mogelijkheden. Daarom besloot Kops ‘brommerdagen’ te organiseren op wieler- en kartbanen. Naast het circuit werd er verkeersveiligheid bijgebracht en op de baan kon er worden geracet. In 1988 werd de eerste brommerdag gehouden op een wielerbaan in Nijmegen. Dit was een succes en onder de vlag van de SOW werd de jaren erna een kampioenschap verreden op een tiental verschillende circuits.

In 1992 werd vervolgens de SOBW opgericht.  Jeugd die nog niet over een motorrijbewijs beschikte, kon eindelijk kennis maken met de wegracesport. Uniek voor die tijd. De brommerraces zijn nog altijd populair en daarom kan de SOBW dit seizoen 25 jaar brommerrace vieren. In het weekend van 23 en 24 juni staan er dan ook een aantal activiteiten op het programma. Op zaterdag 23 juni wordt er op Circuit Park Berghem een voor het kampioenschap tellende racedag verreden.

Op zondag 24 juni wordt het jubileum gevierd. Naast speciale races voor de vaste SOBW deelnemers, Yamaha R125 Cup en een Molenaar NSF 100 race waaraan Zuid-Afrikaanse gastrijders deelnemen, zijn er tal van machines van het eerste uur te bewonderen. Deze zullen ook op de baan te zien zijn in de Pre-2000 klasse en als klap op de vuurpijl wordt de NSF-Allstars klasse verreden. Arie Vos, Adrie den Bekker, Randy Gevers, Yrjo van Mil en Allard Kerkhoven nemen het op tegen Joan Veijer, Rob Verhoef, Niek Leeuwis, Barry Veneman en Gerard Rike en vele anderen, allen uitkomend op de Honda NSF100-machines van Arie Molenaar.

Meer informatie: www.sobw.nl/pagina20.html

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen

MIS NIETS MEER
SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Krijg als eerste alle nieuwsupdates en exclusieve artikelen direct in je inbox..
INSCHRIJVEN
Probeer het maar, je kunt altijd opzeggen onderaan een mailing.
close-link
KRIJG ALS EERSTE ALLE NIEUWSUPDATES. SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF.
INSCHRIJVEN
close-image