maandag 15 juli 2024

Lysebotn is het alternatief voor de afgesloten Trollstigen in Noorwegen

Noorwegen is een populaire bestemming voor veel motorrijders, dat weten jullie natuurlijk als geen ander, met de Trollstigen als een van de meest begeerde routes. Deze weg, die vergeleken kan worden met de Stelvio, staat bij velen bovenaan de lijst. Helaas heeft de in Stavanger wonende Nederlander Ron Gort, slecht nieuws voor motorrijders die deze route willen rijden. Vorige week werd de Trollstigen gesloten en deze gaat dit jaar niet meer open. Dit vanwege het lawinegevaar in het gebied. Ron heeft de stenen op de weg zien liggen op TV en daar wil je als motorrijder echt niet rijden. Het is natuurlijk heel jammer voor de motorrijders die deze route op hun lijstje hadden staan, maar veiligheid gaat boven alles.

Noorwegen: de mooiste wegen boven de poolcirkel

Een waardig alternatief

Gelukkig heeft Ron een alternatief voor de Trollstigen: de weg naar Lysebotn. Deze route biedt 27 haarspeldbochten en een donkere, smalle tunnel van meer dan een kilometer! De rit eindigt in het dal (in het Noors betekent ‘botn’ namelijk ‘bodem’) en biedt daar twee opties voor vervolg. Motorrijders kunnen ervoor kiezen om de pont te nemen naar Stavanger, al gaat deze niet frequent en dient van tevoren gereserveerd te worden. Ron zelf kiest er meestal voor om dezelfde weg terug te rijden, wat minstens zo leuk is als de heenweg.

Locals: Deel jullie updates

Net als Ron zijn er ongetwijfeld veel andere locals die precies weten wat er speelt in hun omgeving. Laat het ons weten en mail dit naar info@motor.nl! Dankzij jullie waardevolle input kunnen we samen zorgen dat motorrijders nooit voor onaangename verrassingen komen te staan en altijd kunnen genieten van de mooiste wegen en de meest spectaculaire vergezichten.

Namens de hele MotorNL-community: bedankt alvast voor jullie tips en suggesties.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

2 Reacties

  1. Toevallig was ik net met de motorfiets in Noorwegen afgelopen 14 dagen toen de Trollstiegen afgesloten werd. Heel jammer, maar ik kijk volgend jaar wel weer.
    De weg naar Lysebotten is inderdaad ook heel spannend en een aanrader. Zelfs de weg er naartoe, ik bedoel dus naar de parkeerplaats en het restaurant, vanwaar je de afdaling begint, is al een mooie uitdaging. Wij hadden de pech dat er die dag zeer laag hangende bewolking was. Toen we bij het restaurant kwamen en een blik naar beneden wilden werpen waren er alleen maar wolken en nevel te zien. Vervolgens door de wolken naar beneden gereden om halverwege onder de wolken te komen. Dan wordt het een stukje mooier. Benden aangekomen een kopje koffie genuttigd en daarna weer omhoog gereden. Inmiddels was het zonnetje gaan schijnen en waren de wolken opgelost. Dan rij je toch een stukje prettiger. MAar goed, het was niet mij eerste keer dat ik dit reed, maar elke keer blijft het toch een uitdaging.

  2. Wat trouwens ook een mooie en spannende weg is, is de weg van Jondal naar het Fonna Glacier Ski resort, in het hart van Hardanger, waar je aan het einde bij de gletsjer op 1200 meter hoogte uitkomt. Een uitdaging voor de motorrijder met zijn smalle onoverzichtelijke bochtige weg van ongeveer 18 kilometer.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen