13 C
Nederland
dinsdag 28 juni 2022

Meer ongevallen in België met lichte motoren

Het aantal letselongevallen met lichte motoren is in België fors toegenomen sinds 2007. Dit schrijft mobiliteitsclub VAB in haar vernieuwde ledenblad 'VAB-Magazine', de opvolger van UIT-Magazine. In 2007 werd de maatregel ingevoerd dat een autobestuurder die twee jaar over een rijbewijs B beschikt zonder enige voorbereiding met een motor of scooter tot 125cc mag rijden.

Het aantal verongelukte motorrijders steeg vorig jaar in België bovendien met maar liefst 17,5 procent. Het totale motorenpark nam tussen 2006 en 2010 met 15 procent toe, tot ruim 390.000. De verkoop van nieuwe scooters tot 125cc is in vier jaar tijd bijna verdubbeld door de versoepeling van het rijbewijsstelsel.

Of de maatregel uit 2007 ook daadwerkelijk de oorzaak is van de stijging van het aantal ongevallen, is nog niet duidelijk. "De overheid heeft immers nagelaten om het effect van haar ingrijpende maatregel te onderzoeken", aldus VAB. De organisatie vraagt dan ook een studie van de impact die de vrijstelling van een rijopleiding voor motorfietsen tot 125cc heeft op de verkeersveiligheid.

"We moeten jammer genoeg vaststellen dat er momenteel geen gedetailleerde ongevallenstatistieken bestaan om hierover uitsluitsel te krijgen, maar het beperkte cijfermateriaal dat er is, wijst in de richting van een ernstig probleem", klinkt het bij VAB. Motorrijders met motorfietsen zwaarder dan 400cc raakten in 2010 beduidend minder betrokken bij ongevallen met gekwetsten dan in 2006: -14 procent letselongevallen, -24 procent zwaargewonden. Voor bestuurders van motorfietsen lichter dan 400cc werden stijgingen genoteerd van respectievelijk +21 procent en +4 procent.

Bron: Het Laatste Nieuws
Foto: ANP

 

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen