donderdag 18 april 2024

Meer snelwegen naar 130 km/u

Goed nieuws voor wie van een beetje doorrijden houdt. De maximumsnelheid is op verschillende plekken verhoogd naar 130 km/u. Waar een jaar geleden nog niet op de helft van de snelwegen 130 km/u mocht worden gereden, zijn nu enkele honderden kilometers asfalt bestemd voor deze snelheid.  De maximumsnelheid geldt nu ook op de A12 tussen knooppunt Gouwe en Reeuwijk, op de A28 tussen Den Dolder en Maarn en op een deel van de A7 bij Drachten. 

Eigenlijk is dit de standaard maximumsnelheid, maar niet op álle snelwegen geldt dit. Bij de 80 en 100 km-zones bij grote steden bijvoorbeeld. Of wanneer de spitsstrook open is. Dan geldt een aangepaste maximumsnelheid (100 of 80 km/h). Er zijn ook wegen waar de 130-regel alleen ‘s avonds en ‘s nachts tussen 19:00 en 6:00 uur geldt. Overdag is er dan een lagere snelheid toegestaan.

De 130 km/u-regel werd door het gedoogkabinet van de VVD, CDA en PVV in het leven geroepen. In de periode erna werd deze gefaseerd ingevoerd en steeds meer wegen voorzien van 130 km/u borden. De maatregel kent niet alléén maar voorstanders. Zo ziet GroenLinks bezwaren voor de verkeersveiligheid. Uit cijfers bleek dit jaar dat het aantal dodelijke ongelukkig op 130 km/u-wegen is toegenomen.

Foto: ANP

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen