Meer snelwegen naar 130 km/u

Goed nieuws voor wie van een beetje doorrijden houdt. De maximumsnelheid is op verschillende plekken verhoogd naar 130 km/u. Waar een jaar geleden nog niet op de helft van de snelwegen 130 km/u mocht worden gereden, zijn nu enkele honderden kilometers asfalt bestemd voor deze snelheid.  De maximumsnelheid geldt nu ook op de A12 tussen knooppunt Gouwe en Reeuwijk, op de A28 tussen Den Dolder en Maarn en op een deel van de A7 bij Drachten. 

Eigenlijk is dit de standaard maximumsnelheid, maar niet op álle snelwegen geldt dit. Bij de 80 en 100 km-zones bij grote steden bijvoorbeeld. Of wanneer de spitsstrook open is. Dan geldt een aangepaste maximumsnelheid (100 of 80 km/h). Er zijn ook wegen waar de 130-regel alleen ‘s avonds en ‘s nachts tussen 19:00 en 6:00 uur geldt. Overdag is er dan een lagere snelheid toegestaan.

De 130 km/u-regel werd door het gedoogkabinet van de VVD, CDA en PVV in het leven geroepen. In de periode erna werd deze gefaseerd ingevoerd en steeds meer wegen voorzien van 130 km/u borden. De maatregel kent niet alléén maar voorstanders. Zo ziet GroenLinks bezwaren voor de verkeersveiligheid. Uit cijfers bleek dit jaar dat het aantal dodelijke ongelukkig op 130 km/u-wegen is toegenomen.

Foto: ANP

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73, Promotor en Classic & Retro. Redacteuren Ad van de Wiel, Jan Kruithof, Eddie de Vries, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.