zaterdag 1 oktober 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Michelin streeft naar 100% duurzame banden in 2050

Michelin werpt een blik in de toekomst om te laten zien wat hun doelstellingen zijn. In een filmpje op YouTube zie je een toekomstvisie, hoe een band wordt gemaakt van gerecycled materiaal.

Alternatieve grondstoffen

Momenteel wordt 30 procent van de banden van de Franse fabrikant gemaakt van natuurlijke, gerecyclede of duurzame grondstoffen. Uiterlijk in 2050 wil Michelin dit aandeel opvoeren tot 100 procent. De grondstoffen die nodig zijn voor de bandenproductie worden nu nog verkregen uit ruwe olie, maar in de toekomst wil Michelin het betrekken uit planten. Ook worden grondstoffen uit gerecycled plastic gebruikt, zoals plastic flessen en verpakkingen voor levensmiddelen.

Daarnaast werkt het bedrijf aan de winning van pyrolyse olie uit gebruikte autobanden, zodat deze kunnen worden gerecycled. Het Zweedse bedrijf Enviro bezit de octrooien voor de pyrolyse-technologieën voor de terugwinning van olie, gas en staal. Michelin is voornemens een grote fabriek voor de recycling van banden te bouwen in samenwerking met Enviro.

Michelin patenteert achteruit voor motoren

Integratie van recycling in de productie

Michelin steunt ook het BlackCycle-consortium. Het project wordt gefinancierd door de Europese Unie en omvat 13 bedrijven die samenwerken om de recycling van banden in de bandenproductie te integreren.

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen