Minder motoren gestolen

Sinds het begin van de registratie in 2007 stijgt de diefstal van brom- en snorfietsen ieder jaar fors. In 2011 werden er 16.869 van gestolen, dat is 1 op de 60! In de eerste vier maanden van dit jaar groeide het diefstalcijfer opnieuw met 13 procent tot 5.005 brom/snorfietsen.

Positief nieuws is dat er in de eerste vier maanden van dit jaar 8,6 procent minder motorfietsen zijn gestolen ten opzichte van de vergelijkbare periode in 2011. Dit alles meldt de RAI Vereniging op haar website.

Maar toch… De problemen zijn volgens AVc (Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit) meervoudig en hebben, afgezien van imagoschade, zowel maatschappelijke, economische (schadelast, mogelijke verkoopdaling) als beveiligingstechnische gevolgen.

Zo zijn brom/snorfietsen nauwelijks nog te verzekeren, omdat het premiebedrag niet meer in relatie staat tot de cascowaarde. De infrastructuur in Nederland lijkt dus niet toereikend voor een effectieve aanpak van diefstal met de huidige middelen (ART/mechanisch).

De huidige voertuigvolgsystemen (Tracking & Tracing) zijn weliswaar effectief, maar desondanks is de inzet hiervan op brom/snorfietsen kosten- en procestechnisch niet haalbaar. Het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV) heeft daarom het initiatief genomen om te komen tot een opzet voor een voertuigvolgsysteem voor brom/snorfietsen dat wel haalbaar is.

Foto: ANP

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.