Ministerie richt zich op snelheidsovertreders binnen bebouwde kom

Binnen de bebouwde kom en op provinciale wegen houdt 40 tot 60 procent van de automobilisten zich niet altijd aan de maximumsnelheid. Daarom gaat maandag de jaarlijkse landelijke verkeerscampagne van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, gemeenten en provincies van start. De campagne richt zich vooral op automobilisten die 10 tot 15 kilometer te hard rijden.

SWOV, het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid, schat dat een derde van alle dodelijke verkeersongevallen deels wordt veroorzaakt door te snel rijden. Minister Cora Van Nieuwenhuizen: “Te hard rijden is een belangrijke oorzaak van verkeersongelukken, waarbij ook dodelijke slachtoffers vallen. Ieder ongeluk is er een te veel. Voorkom daarom dat je te hard rijdt, check regelmatig je snelheid.”

Bumperkleven en smartphonegebruik grootste ergernissen in het verkeer

Hogere snelheid, langere remweg

Zelfs relatief kleine snelheidsoverschrijdingen kunnen grote gevolgen hebben, zeker binnen de bebouwde kom. Op de 30, 50 en 60 kilometer-wegen komt gemotoriseerd verkeer namelijk het vaakst in contact met kwetsbare verkeersdeelnemers. Bij een hogere snelheid is de remweg langer, de reactietijd korter en wordt harder gebotst. De remweg van een auto is zes meter langer wanneer een automobilist 40 rijdt in plaats van 30 kilometer per uur.

Te hard rijden gebeurt vaak onbewust en daar wil het ministerie op wijzen met deze campagne. Automobilisten worden hierin opgeroepen hun snelheid ook aan te passen als de situatie daarom vraagt, zoals in de omgeving van een school, bij drukte of bij slecht weer. Ook Veilig Verkeer Nederland (VVN) en Team Alert dragen bij.

Bron: Rijschoolpro

Mautic Tags

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Misschien vind je dit ook interessant?