Mogelijk 130 op A2 tussen Utrecht en A’dam

Foto: ANP

In diverse media lezen we vandaag dat er een meerderheid in de Tweede Kamer zou zijn voor het voorstel om de maximum snelheid van 100 naar 130 te verhogen op de A2 tussen Utrecht en Amsterdam. Goed nieuws! Want zeg nu eerlijk, 100 rijden op een vijfbaansweg die alleen vol is tijdens de spitsuren is toch zonde van ieders tijd? 

In 2012 werd de maximumsnelheid van 100 vastgesteld vanwege afspraken met de gemeenten die aan de A2 liggen. Regeltjes die te maken hebben met geluidsoverlast en milieuvervuiling enzo. De ANWB sprak zich toen al in het openbaar uit tegen de plannen om trajectcontrole in te voeren omdat een vijfbaans weg nu eenmaal uitnodigt om harder dan honderd kilometer per uur te rijden. 

Op een gedeelte van het traject werd al toegestaan dat er ‘s avonds en ‘s nachts 130 gereden werd. Nu zou dat dus gaan gelden voor de gehele A2 en ook nog eens overdag. Om dat te realiseren moet er wel flink wat geld geïnvesteerd worden. VVD-parlementariër Barbara Visser schat dat haar plan niet meer dan vijftien miljoen gaat kosten. Dat geld zou dan gaan zitten in bijvoorbeeld de bouw van geluidswallen en dergelijke maatregelen.

Of het plan daadwerkelijk door de Kamer komt lijkt voor nu nog onduidelijk. Er zou voor permanente verhoging van de snelheid een wet moeten worden veranderd. Dat kost tijd, geld en vooral moeite. Wij zijn benieuwd wat er van de terecht zal komen.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.