maandag 11 december 2023

MOTO73 Van Fazer Tot Racer kleurplaat

Sinds begin 2017 krijg je in MOTO73 de avonturen voorgeschoteld van het Van Fazer Tot Racer-project. In een vlaag van pure ambitie kochten we een Yamaha FZS600 Fazer voor 200 euro en begonnen we. Doel? Om de Fazer om te bouwen tot racer. Volgers van het project weten dondersgoed dat het niet altijd meeviel, maar er nu echt schot in de zaak zit.

Inmiddels is de Fazer weer fris – en veilig – gemaakt. Het blok ademt nog altijd een net vermogen uit – in ruim twintig jaar en bijna 100.000 kilometer is slechts 2 pk is verdwenen – en inmiddels is het rijwielgedeelte in grote lijnen klaar voor actie. Zoals je in MOTO73 editie 15/16 las, hebben we de standaard voorvork vervangen voor eentje uit een Yamaha Thundercat. Zodoende hebben we instelbare vering aan de voorzijde. Met de voorvork monteerden we meteen ook de clip-ons van de Thundercat. Net wat meer gewicht over de voorkant. Vooruit, de kuipsteun moesten we doorslijpen en met wat prutsen weer vastlassen. Anders kwam het stuur tegen het dashboard. Het houdt ons van de straat.

Aan de achterzijde hielp YSS Suspension Europe ons uit de brand met een volledig instelbare schokdemper. Moto-Master deed ook een duit in het zakje met volledig zwevende schijven aan de voorzijde, met Dual Carbon-remblokken in de opgefriste Blue Spot-klauwen. Een Brembo RCS19-rempomp zorgt voor de aansturing en belooft dat het qua remvertraging niet zal ontbreken.

Meer vermogen, dat komt later. Evenals wat meer voor een racer-geschikte ergonomie. Eerst gaan we testen hoe de Fazer in huidige toestand presteert. Dat lees je uiteraard binnenkort in MOTO73

Maar, zoals het een racer betaamt, verdween alles wat hem straatlegaal maakt. Geen kentekenplaat, geen verlichting meer, spiegels eraf en ook de claxon ging op de stapel onderdelen in de loods bij onze werkplaats bij MotoPort Veldhoven. Alle gaten in het kuipwerk werden met wat experimenteel ABS lassen dichtgemaakt en in een vrij saai wit gespoten. Voor nu dan.

Jouw beurt

We hebben inmiddels zelf al een kleurstelling op de korrel, maar waar we eigenlijk heel benieuwd naar zijn, is wat jij ervan zou maken. Met een beetje gepruts hebben we een soort kleurplaat gemaakt van de Fazer. Een kleurplaat waar jij je gang mee kunt gaan. Gewoon even de afbeelding hieronder in volledig formaat downloaden en gaan!

Van Fazer tot Racer

De gouden wielen hoeven niet te blijven; laat je fantasie de vrije loop! Of je nou digitaal aan het kleuren wilt gaan of juist ouderwets met potloden of stiften, alles mag. Wij zijn vooral heel benieuwd wat voor kleurstelling de Motor.nl-bezoeker en MOTO73-lezer op het Van Fazer Tot Racer-project wil zien.

We pikken de gaafste kleurstellingen eruit en lichten ze uit in de volgende aflevering van het project in MOTO73. En wie weet vinden we jouw ‘kleurplaat’ wel zo inspirerend dat we ons eigen plan – houden we nog even stil – laten varen. Wie weet komen jouw kleuren uiteindelijk op de MOTO73 Van Fazer Tot Racer!

Stuur jouw Van Fazer Tot Racer kleurplaat naar redactie@moto73.nl en wie weet zie je jouw ontwerp wel terug in MOTO73.

Foto: Redactie MOTO73

 

Nick Enghardt
Nick Enghardt
Nick Enghardt, geboren op 14 december 1989. Druktemaker, techniek-nerd, liefhebber van oude motoren en een eindeloze bron van nutteloze (motor)feitjes. Werkt haast net zo lief aan zijn motoren als hij erop rijdt. Behalve dat Nicks motoren niet zelden stuk voor stuk stilstaan. Gelukkig maar dat hij MotorNL-testredacteur is en er dus altijd wel een nieuwe motor te testen valt.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen