zondag 2 oktober 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Motor en film > A Fistful of Dynamite (1971)

Een spaghettiwestern met een motorfiets. Hij bestaat. In A Fistful of Dynamite rijdt James Coburn op een Harley door het roerige Mexico van 1913. Een Vuist Vol Dynamiet is een enigszins in de vergetelheid geraakte film van Sergio Leone (1929-1989). Na roemruchte films als A Fistful of Dollars (1964) en Once Upon a Time in the West (1968) is het de laatste western die de Italiaanse meester zelf zou regisseren. Het Mexico van 1913, ten tijde van de revolutie tegen het bewind van dictator Huerta, vormt het decor van de film. De Harley-Davidson van hoofdpersoon Sean Mallory speelt een bescheiden, maar beeldbepalende rol.

Vanuit motorhistorisch perspectief is de film interessant, omdat Harley-Davidson in 1913 met een jaarlijkse productie van bijna 13.000 motorfietsen aan het begin stond van een enorme groeispurt, waarmee het bedrijf in 1920 uitgroeide tot de grootste motorfabriek ter wereld. In 2013 is het overigens ook precies honderd jaar geleden dat twee TH-studenten de Delftsche Motorenhandel begonnen, waarmee ze het importeurschap voor Harley verwierven. Eind 1913 kon het Nederlandse publiek kennis maken met het motormerk in het Amsterdamse Paleis voor Volksvlijt, waar twee Harley’s geëxposeerd stonden.

Meer lezen? Mis dan de nieuwe MOTO73 niet. Nummer 5 ligt nu in de winkel.

Tekst: Fanta Voogd

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen