13 C
Nederland
donderdag 18 augustus 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Motor en Film > The Thing With Two Heads

Tarantino’s laatste film Django Unchained is een ode aan het jaren zeventig-genre van de ‘blaxploitation’-film, de b-film met zwarte hoofdrolspelers. The Thing With Two Heads uit 1972 is het echte werk. Een kruising tussen blaxploitation-, horror- en bikerfilm. Hij prijkt zowel op lijstjes met de slechtste films aller tijden als op lijstjes met de beste achtervolgingen.

Het hoofd van een stervende blanke racist wordt getransplanteerd op het lichaam van een zwarte ter dood veroordeelde. Dat is het idiote gegeven van The Thing With Two Heads. De historische inspiratiebron voor de film laat zich makkelijk traceren. Op 3 december 1967 voerde dr. Christiaan Barnard in Kaapstad de eerste harttransplantatie uit. Tegelijk waren het jaren van groeiende afkeer tegen de apartheid in Zuid-Afrika en van radicalisering van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging (Black Power).

Meer lezen? Mis dan MOTO73 nummer 6, nu in de winkel, niet!

Tekst: Fanta Voogd

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen