Motor en Film > The Thing With Two Heads

Tarantino’s laatste film Django Unchained is een ode aan het jaren zeventig-genre van de ‘blaxploitation’-film, de b-film met zwarte hoofdrolspelers. The Thing With Two Heads uit 1972 is het echte werk. Een kruising tussen blaxploitation-, horror- en bikerfilm. Hij prijkt zowel op lijstjes met de slechtste films aller tijden als op lijstjes met de beste achtervolgingen.

Het hoofd van een stervende blanke racist wordt getransplanteerd op het lichaam van een zwarte ter dood veroordeelde. Dat is het idiote gegeven van The Thing With Two Heads. De historische inspiratiebron voor de film laat zich makkelijk traceren. Op 3 december 1967 voerde dr. Christiaan Barnard in Kaapstad de eerste harttransplantatie uit. Tegelijk waren het jaren van groeiende afkeer tegen de apartheid in Zuid-Afrika en van radicalisering van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging (Black Power).

Meer lezen? Mis dan MOTO73 nummer 6, nu in de winkel, niet!

Tekst: Fanta Voogd

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.