Motor & Film > Jackie (2012)

De Nederlandse roadmovie Jackie bevat een opmerkelijk scène met de Amerikaanse motorclub Dykes on Bikes. Bedacht door scenarioschrijfster Karen van Holst Pellekaan, die al 36 jaar motor rijdt en onlangs haar eerste ervaring opdeed als motorstuntvrouw. De tweelingzussen Sophie en Daan komen uit een gezin met twee liefdevolle vaders, maar hebben hun biologische moeder, hun ‘baarmoeder’, nooit ontmoet. Totdat ze een telefoontje krijgen uit Amerika dat hun moeder met een gecompliceerde botbreuk in het ziekenhuis ligt en moet worden overgebracht naar een revalidatiecentrum. De zusters vliegen naar de Verenigde Staten en zien daar voor het eerst hun moeder Jackie, een stugge, hippie-achtige vrouw. Met Jackies camper rijden ze door New Mexico en tijdens die rit leren de twee vrouwen hun nieuwe moeder – maar ook elkaar en zichzelf – stap voor stap beter kennen.

De film Jackie is ontroerend én grappig. Dat er goed wordt geacteerd, is geen wonder. De moeder wordt gespeeld door de Amerikaanse actrice Holly Hunter (1958), die voor haar hoofdrol in The Pianist een Oscar kreeg. Carice van Houten is één van de beste Nederlandse actrices van dit moment, een groot komisch talent bovendien. Wat de film bijzonder maakt, is dat de rol van de tweelingzuster wordt gespeeld door haar twee jaar jongere zus Jelka van Houten. De combinatie van hun beider acteertalent en hun werkelijke bloedband maakt de zusterlijke ergernissen en knallende ruzies pijnlijk levensecht.

Lees meer in de nieuwe MOTO73, nu in de winkel!

Tekst: Fanta Voogd

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.