donderdag 2 februari 2023

Motoren en Geluid: Ardennen nu ook aan de beurt met strenge controles

De politie van regio Stavelot Malmedy is deze zomer ook fel op motorrijders die teveel lawaai maken. Een actie die ze zelf het ‘actieplan motorfietsen’ noemen. Het gaat hierbij met name om de gemeenten: Stoumont, Lierneux, Stavelot, Trois-Bruggen, Waimes en Malmedy.

Dit gedeelte van de Ardennen is tijdens zonnige weekenden erg populair onder motorrijders. De politie is van mening dat sommige motorrijders de wet niet naleven en controleert streng.

En streng zijn ze, een boete wordt systematisch opgesteld en als de uitlaat niet goedgekeurd is, wordt de motor meegenomen naar één van de politiebureaus van de streek tot het ‘probleem’ opgelost is. Uiteraard op kosten van de eigenaar.

Column geluid Jan Kruithof

In de voorbije weekenden werden al eerder 16 boetes uitgeschreven en 4 motoren geïmmobiliseerd en weggetakeld.

Zie het originele bericht van de politiezone hier: https://www.facebook.com/ZonedePolicedeStavelotMalmedy/

Bart Verhoeven
Bart Verhoeven is al jarenlang actief in de motorbranche als redacteur, presentator en videoproducent. Voor merken als MotorXperience, Motorklik, Promotor, MOTO73 en nu Motor.nl.

12 Reacties

 1. Controle niet erg als je motor goed is dat weet je zelf het beste, maar dit gaat gewoon te ver motorrijders sarren, voer dan eerst de APK in heb je eerlijk kansen ipv gelijk tot inbeslagname overgaan.
  Heeft niets meer met geluid te maken , maar hebben volgende doelgroep gevonden die nu het onderspit met delven.
  Waren het niet eerst 1% motorrijders, dan is nu de volgende doelgroep zeker aan de beurt.

  • Ik vind het volkomen begrijpelijk dat men handhaaft. Men name in een bos draagt het geluid ver door al het loof aan de bomen. Sommige collega-motorrijders maken het wel heel bont met hun uitlaten. Dat aan- en omwonenden er schoon genoeg van hebben bij de aanzwellende stroom van COVID-rijders lijkt mij volkomen begrijpelijk. Gewoon afblijven van die originele uitlaten en bij beschadiging vervangen door originele uitlaten. Bij nieuwe motoren gaat een groot deel van het ontwikkelingsbudget in de ontwikkeling van de uitlaat zitten om bij een hoog vermogen toch een aanvaardbaar geluidsniveau te houden. Het gemak waarmee die uitlaten vervolgens verwijderd worden verbaast me. Als je naar het dempingsniveau van de vervangingsuitlaten kijkt is dat vaak bedroevend, om van de open Harley-pijpen maar helemaal te zwijgen.

  • Verantwoordelijkheid voor de staat van je motor (onderhoud), en kennis van je motor (origineel of niet) heb je gewoon zelf. Daarvoor hoeft niet iedere motorrijder verplicht een dure APK te ondergaan.

  • Prima om hierop te controleren en te handhaven. Helaas maakt een kleine groep er een sport van om zoveel mogelijk geluid te produceren. Ik zou me ook kapot ergeren als automobilisten dit soort uitlaten gaan monteren. Bij auto’s zie je dat echter veel minder. Vandaar dat de controles zich toespitsen op motorrijders. Ik ga er wel vanuit dat auto’s met niet originele uitlaten op dezelfde manier worden behandeld.

  • Beste Ruud, ben zelf motorrijder maar erger me groen en geel aan de motorrijders die over de dijk bij mij rijden. Minimaal 60 procent overschrijd de geluidsnorm. Als ze langskomen is een normaal gesprek in de tuin niet meer mogelijk. En let wel…het zijn er gemiddeld 700 op een dag.
   En APK?????? Uitlaatje eraf, originele weer erop, na APK weer verwisselen, weet je zelf toch ook hoe deze zielige groep dat gaat oplossen.

 2. Kris

  Voer de wet dan ook maar in voor de mensen die met enkel autorijbewijs eveneens op openbare weg rijden met 125cc motoren.Fietsers die op de openbare weg rijden en denken dat deze van hun is.Eerst werd het motorrijden gepromoot door minder files en nu bepaalde doelgroep willen wandelen en fietsen worden de motorrijders weeral afgestraft.Klederdracht-keuring en nu het lawaai…wat is het volgende…..

 3. Stop maar met de kritiek: Er staat: motorrijders die teveel lawaai maken. Terecht dat ze dit streng aanpakken, moet je dit maar niet doen. Voor bewoners en andere weggebruikers is dat erg hinderlijk (en gevaarlijk!).
  Als je je aan de regels houdt is er niets aan de hand. Dit heeft niets met pesten te maken…
  In de Eifel bijvoorbeeld rijden er ook talloze uitslovers rond. Gelukkig worden die nu ook streng aangepakt.

 4. Helemaal mee eens. Die takkenherrie moet maar eens over zijn. Herrie om je te kleine ego op te krikken is nergens voor nodig. Ik ben zeker geen motorhater, rijd zelf met plezier op mij HD met fabrieksoriginele uitlaten.

 5. En gaan ze met het geld van de boetes dan eindelijk het asfalt vernieuwen?
  Dan heb ik geen bezwaar…….. want afgelopen zomer had ik al weer spijt dat vanuit de Alpen via Bastogne naar huis reed.

  Een grote gatenkaas!

  • Reken maar nergens op, het asfalt in de Ardennen is al meer dan twintig jaar bijzonder slecht

 6. Goed zo, worden de motorrijders die normaal hun rit rijden ook eens serieus genomen.

Reacties zijn gesloten.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen