Column Jan Kruithof: Herrie

Vind jij dat een motor gematigde tot zeer lawaaiige pijpen moet hebben? Dan ben je lekker op weg mijn hobby te verstieren. Steeds meer mensen – ook motorrijders – zijn die herrie zo vreselijk zat. Anti-lawaaiclubs steken overal de kop op, gesteund door het succes van de Lekdijk. Die club kreeg het na jarenlang juridisch getouwtrek voor elkaar dat de dijk in het weekeinde voor motorrijders is gesloten. De kans is daarom extra groot dat al die nieuwe clubs ook slagen in hun reden van bestaan: motorfietsen weren op wegen waar wij dol op zijn. En inderdaad: dan lijden de goeden onder de kwaden. Maar het standaard verweer dat de kwaden helemaal niet zo’n grote groep vertegenwoordigen, waag ik te betwijfelen.

Vaker dan mij lief is, knettert, jankt, ploft, davert, huilt of krijst het op de Ruinerdijk.

Disclaimer: er ligt geen wetenschappelijk verantwoord onderzoek aan ten grondslag, maar ik ben wel een ervaringsdeskundige. Vaker dan mij lief is, knettert, jankt, ploft, davert, huilt of krijst het op de Ruinerdijk. In het begin had ik er nauwelijks erg in. Totdat het lawaai zich nestelde in mijn hoofd. Sindsdien erger ik mij aan zo’n gast, die denkt dat zijn takkeherrie mij als muziek in de oren klinkt. Ik begrijp het ook niet. Waarom moet ik ’m drie kilometer verderop nog horen terugschakelen voor de rotonde bij Oosteinde? Kap er nou toch eens mee, man! Geloof me, op jouw herrie zit echt helemaal niemand te wachten.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

Rijdt al heel lang motor. Is niet zo geïnteresseerd in de motor zelf, maar wel in wat-ie kan. Sterke voorkeur voor allroads, maar hypernakeds zijn ook niet te versmaden. En natuurlijk classics vanwege de techniek én de aaibaarheid. Rijdt zo'n 40.000 km per jaar. Heeft drie motoren, waarvan één woon-werk. Bezit zelf geen auto.