Motorfietsen doorzagen is kunst vindt Alexandra Bircken

De Duitse kunstenaar Alexandra Bircken exposeerde op de Biënnale van Venetië verschillende sculpturen met de motor in de hoofdrol. Doorgesneden motorfietsen, opnieuw gemonteerd en omgebouwd.

Alexandra Bircken werd in 1967 geboren in Keulen. Na haar studie aan het Central Saint Martins College of Art and Design in Londen begon ze haar professionele carrière waarin ze onder andere exposeerde in Keulen zelf, Berlijn, Londen, Wenen en New York. In 2019 was hij aanwezig op de Kunstbiënnale van Venetië, met een aantal van haar beelden die de motor als hoofdthema hebben. De serie heette ‘May You Live In Interesting Times’.

Alexandra Bircken werd populair met haar sculpturen gemaakt met natuurlijke elementen. Later ging ze verder door complete motoren te gebruiken, onderdelen daarvan en gereedschap. De gedachte achter deze werken klinkt als ‘de zorg voor de fysieke perceptie van de transformatie’ Ze vertegenwoordigen zoals de kunstenaar het zelf uitlegt ‘de kracht en de kwetsbaarheid van motorrijders’.

Doorgesneden Aprilia en Ducati

In Venetië waren er verschillende volledig doorgesneden motoren te zien. Er stond een doorgesneden Aprilia en een Ducati Panigale. Andere motoren waren juist getransformeerd of in de lengte doorgesneden. Een racepak hing als een dierenhuid aan de muur. Het maken van deze doorsneden is niet eenvoudig, het vereist chirurgische precisie en het juiste gereedschap. Het is niet bepaald eenvoudig om een krukas te splitsen.

Zeldzaam: zwarte Honda NR 750 in mint condition

Om dit werk uit te voeren, ontmantelt Alexandra Bircken de motor eerst volledig. Daarna volgt een uiterst geavanceerde strategie waarin elk onderdeel afzonderlijk exact op de juiste plek wordt doorgezaagd. Daar gebruikt de kunstenares technieken als elektro-erosie voor, maar ook verschillende soorten zagen. Bircken over het doorzagen van de Ducati: ‘Het viel me zwaar om een motor als de Ducati door te zagen, her was zelfs pijnlijk.’

Als je de foto’s van haar volledige expositie wilt zien, check dan de link naar haar website.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

Rijdt al heel lang motor. Is niet zo geïnteresseerd in de motor zelf, maar wel in wat-ie kan. Sterke voorkeur voor allroads, maar hypernakeds zijn ook niet te versmaden. En natuurlijk classics vanwege de techniek én de aaibaarheid. Rijdt zo'n 40.000 km per jaar. Heeft drie motoren, waarvan één woon-werk. Bezit zelf geen auto.

Misschien vind je dit ook interessant?