maandag 27 mei 2024

Zeldzaam: zwarte Honda NR 750 in mint condition

De bijna mythische Honda NR 750 is een zeer zeldzame motor. Zeker deze zwarte uitvoering uit Frankrijk met slechts 8.000 km op de klok.

Zijn er motoren in de wereld die het tijdperk van de vroege jaren ’90 beter vertegenwoordigden dan de limited edition Honda NR 750? De Honds is een heerlijke les in recordbrekende overdaad die geen ander doel had dan de badass te zijn?

Met z’n typische jaren 90 uitstraling denk je aan leggings met luipaardprint, illegale raves met gabbers en met paars geaccentueerde campingsmokings. De NR 750 was meer een voorbeeld van wat Honda kon.

De Honda NR 750 (New Racing) – met zijn vier ovale zuigers, 32 kleppen en geregelde ontsteking – genereerde in de statistieken misschien een vrij bescheiden 125 pk, maar was vederlicht genoeg om in zijn tijd vier snelheidsrecords te verbeteren en reed harder dan 300 km/u. De motor stond ook nog eens bol van 200 patenten.

Zelfs 30 jaar later is de NR 750 nog steeds een van die wegmotoren die het dichtst bij een GP-machine staan. Er werden in 1992 slechts 322 versies van de NR750 gemaakt. Velen verdwenen in verzamelingen en kwamen nooit op de weg. De motor koste destijds zo’n € 45.000,-.

2021 Honda Goldwing: grotere topkoffer, meer comfort en geluid

Dus voila, hier hebben we er een die klaar is voor wat rumoer op de weg; een in Frankrijk geregistreerde NR 759 uit 1992. Het is de tweede van de 20 die ooit naar Frankrijk zijn verscheept. De enige eigenaar heeft er slechts 8.000 km op gezet.

Honda NR 750 in originele staat

Alle originele accessoires – sleutels, houder, handleiding en gereedschapsset – zijn aanwezig. En dit exemplaar heeft de haast sluipende zwarte kleurstelling in plaats het jaast obligate rood…

Bovendien herkent Honda de liefde voor zijn klassieke sportmotoren, zodat je er zeker van kunt zijn dat er een werkplaats is die hem graag in topconditie wil houden als-ie ooit verkocht wordt. Maar dat lijkt op korte termijn niet het geval te zijn. De Honda NR 750 is meer een ‘reclame’ waarvan we kunnen genieten. En dat doen we. C’est magnifique!

Jan Kruithof
Jan Kruithof
Rijdt al heel lang motor. Is niet zo geïnteresseerd in de motor zelf, maar wel in wat-ie kan. Sterke voorkeur voor allroads, maar hypernakeds zijn ook niet te versmaden. En natuurlijk classics vanwege de techniek én de aaibaarheid. Rijdt zo'n 40.000 km per jaar. Heeft drie motoren, waarvan één woon-werk. Bezit zelf geen auto.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen