Motorrijbewijs definitief op de schop

Er komen nieuwe regels voor het rijbewijs als gevolg van de Derde Europese Rijbewijsrichtlijn. Met de regels komen er onder andere nieuwe rijbewijscategorieën voor de vrachtwagen, bus en ook voor de motor…

Het motorrijbewijs krijgt 3 categorieën: A1, A2 en A:
Categorie A1 is voor motorfietsen tot 125cc en maximaal 11 kW. De minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 18 jaar.
Categorie A2 is voor motorfietsen met een vermogen van maximaal 35kW. De minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 20 jaar en kandidaten moeten minimaal twee jaar in het bezit zijn van rijbewijs A1.
Categorie A is voor motorfietsen met een onbeperkt vermogen. De minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 22 jaar en kandidaten moeten minimaal twee jaar in het bezit zijn van rijbewijs A2. Het is ook mogelijk dit rijbewijs rechtstreeks te behalen. De minimumleeftijd hiervoor is 24 jaar.

Maar dat is niet alles. Met deze richtlijn worden de regels rondom rijbewijzen in  Europa geharmoniseerd en krijgt de hele Europese Unie één rijbewijs op creditcardformaat. Ook wordt de kennis en kunde van de rijexaminatoren Europees verbeterd en is het nieuwe rijbewijs beter beveiligd tegen fraude. De rijbewijscategorie B voor de personenauto blijft grotendeels hetzelfde als voorheen.

De verwachte ingangsdatum voor de nieuwe regels is 19 januari 2013. Mensen die op 19 januari 2013 al een rijbewijs hebben, behouden hun rechten. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu pakt samen met partners RDW, CBR, Politie en gemeenten de voorlichting over de Derde Rijbewijsrichtlijn op. Deze zal vanaf 2012 van start gaan.

Mautic Tags

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.