woensdag 28 februari 2024

Motorrijders <3 dijken

Koning, keizer, admiraal: op dijken rijden willen we allemaal. Lekkere bochten die bovenal overzichtelijk zijn. Veel beter krijg je het in Nederland niet!

Toch is het lang niet overal toegestaan om over deze wegen te sturen. Wij van MOTOR.nl houden al lange tijd een dossier bij met de naam ‘Dijkproblematiek’. Daarin hebben we ons voornamelijk beziggehouden met de gemeenten Lopik en Lingewaard. Twee gebieden waar motorrijders keihard op één hoop worden geveegd door de dijkwegen in de weekenden en op feestdagen verboden gebied te maken. 

Dat die maatregel eigenlijk moeilijk in te voeren is blijkt uit de Wegenverkeerswet uit 1994, waar er geen onderscheid wordt gemaakt tussen motorfietsen of auto’s. Het zijn beiden motorrijtuigen. En omdat je in feite enkel de hele groep kan verbieden zouden de dijken eigenlijk alelen nog voor (brom)fietsers en wandelaars toegankelijk kunnen zijn. Toch werd er in beide gemeenten een verbod voor enkel motorrijder sop poten gezet. Eerst in Lingewaard, waar de borden eind 2016 bij alle toegangswegen tot de Rijn- en Waaldijk kwamen te staan. Begin dit jaar voerde de gemeente Lopik een zelfde beleid in.

De KNMV en M.A.G. dienden destijds natuurlijk eerst al bezwaar aan bij de gemeente Lingewaard, maar nadat het college van B & W dat bezwaar naast zich neerlegde werd er een rechtzaak aangespannen. De rechtbank bleek een flinke kluif te hebben aan het dossier en moest de uitspraak een keer uitstellen om meer tijd te hebben. Na die extra bedenktijd was het oordeel helder: deze maatregel kan niet gedaan worden op basis van de gegeven argumenten. Er moest meer onderzoek gedaan worden om aan te tonen dat motorrijders daadwerkelijk de bron van overlast zijn bij aanwonenden. Voordat dat gedaan is moeten de verbodsborden weg gehaald worden.

Lingewaard had nog tot deze week om in hoger beroep te gaan en liet de borden daarom staan waar ze stonden. Dinsdag heeft de gemeente pro forma in hoger broep te zullen gaan. Hiermee krijgen ze meer tijd zodat de inmiddels nieuwe gemeenteraad tijd heeft om te beslissen of ze daadwerkelijk in hoger beroep willen gaan. Het college van B & W adviseert de gemeenteraad echter wel om het hoger beroep niet door te zetten. Ook zijn gisteren de verbodsborden verwijderd en daarmee is het – voor nu – dus zo dat motorrijders weer welkom zijn in Lingewaard, mits ze zich gedragen natuurlijk.

Dus daarmee is de Lekdijk die zich een weg langs de rivier opbaant door de gemeente Lopik de enige plek waar je – enkel als motorrijder – dit weekend nog niet welkom bent. Ook hier zijn de KNMV en M.A.G. in gesprek met de gemeente. Al jaren zelfs, want in 2015 werd de dijk al eens afgesloten voor al het verkeer. Die afsluiting werd kort daarna toch weer opgeheven omdat het teveel problemen zou geven op de ontsluitingswegen. Er wordt al wel langer onderzoek gedaan naar de verkeersstromen op de Lekdijk, anders dan dat in Lingewaard het geval was, dus wellicht – mocht het tot een rechtzaak komen – dat de rechtbank meer begrip heeft voor de situatie daar. 

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen