vrijdag 27 januari 2023

Motorrijdersactiegroep MAG stapt naar Raad van State vanwege sluiting Zuiderdijk

In de door Motorrijdersactiegroep MAG aangespannen rechtszaak tegen de weekendafsluiting van de Zuiderdijk besliste de bestuursrechter in Alkmaar eerder deze maand helaas in het voordeel van de wegbeheerder, het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Blijft de dijk in de motor- seizoensweekenden dus definitief verboden terrein voor motorrijders? Niet als het aan de MAG ligt.

De rechter lijkt zich in zijn beslissing te hebben laten leiden door een eerdere uitspraak van de Raad van State inzake de weekendafsluiting van een deel van de Lekdijk bij Lopik. Argumenten die de MAG in de zaak rond de langs de westkust van het IJsselmeer lopende Zuiderdijk aanvoerde zijn terzijde geschoven. De MAG voerde onder meer aan dat alle belanghebbenden – dus ook motorrijders – gehoord hadden moeten worden; ondanks eerdere toezeggingen en herhaaldelijk aandringen werd de MAG als vertegenwoordiger van die belangen pas in een veel te laat stadium bij het proces betrokken. Van geregistreerde klachten is nooit sprake gebleken, de verantwoordelijke wethouder droeg een dubbele pet en de enquête naar aanleiding van de pilotafsluiting was uiterst suggestief.

Kwestie Hochtaunus: ook in Nederland binnenkort tijdelijke wegafsluitingen voor legale motorfietsen?

Met de beslissing van de Alkmaarse bestuursrechter wordt duidelijk dat de uitspraak inzake Lopik verstrekkende gevolgen kan hebben. Als elke wegbeheerder op basis van deze uitspraak aan een ondeugdelijke procedure voldoende heeft om (dijk)wegen voor motorrijders af te sluiten, is het eind zoek. De MAG heeft daarom, anders dan eerder gemeld, besloten om toch opnieuw naar de Raad van State te stappen. Daarbij wordt de focus dan onder meer op de zaak Lopik gericht. Ook andere stappen worden overwogen. “De overheid faalt naar ons idee in het in de Wegenverkeerswet 1994 vastgelegde ‘in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan’, en in het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer”, aldus beleidsmedewerker en MAG-woordvoerder Vera de Bruijn. “Het wordt erop of eronder,” geeft ze aan. “We kunnen de steun van motorrijdend Nederland nu meer dan ooit gebruiken. Wil je ons helpen om de dijken open te houden, sluit je dan aan!” Voor meer informatie: www.motorrijdersactiegroep.nl.

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

1 Reactie

  1. Volkomen terecht de gang naar de Raad van State. Als je op een motor rijdt die legaal is en een goedkeuring heeft vind ik dat je overal op de openbare weg moet kunnen rijden.

Reacties zijn gesloten.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen