Motortaxi-industrie houdt Afrikaanse kinderen van school

De corona-pandemie in Afrika dwingt kinderen hun schoolboeken opzij te leggen omdat ze de kost voor het gezin moeten verdienen.

De term ‘motortaxi’ hoor je niet elke dag, zeker niet als je in een ontwikkeld westers land woont. In ontwikkelingsregio’s als Azië en Afrika zijn veel mensen afhankelijk van motortaxi’s om hun dagelijkse leven te kunnen leiden. Dit onconventionele middel van openbaar vervoer is ook de bron van levensonderhoud van veel mensen.

motortaxi-industrie

De Covid-19 pandemie heeft niet alleen de economie zo goed als plat gelegd, ook werden bijna alle scholen gesloten. Met name in Afrika zijn kinderen daarvan het slachtoffer, omdat online lesgeven in veel landen onmogelijk is. Duizenden arbeiders en werknemers in landen als Zambia, Mozambique en Malawi zijn werkloos en hebben geen stabiel inkomen meer om hun gezinnen te onderhouden.

Lees ook: De motortaxi verovert Afrika en verandert het openbaar vervoer

Geen school, geen sport

Veel studenten die de school hebben verlaten zijn in plaats daarvan in de motortaxi-industrie gestapt. De plotselinge toename van de belangstelling in de motortaxi-industrie is het gevolg van een combinatie van het sluiten van scholen en gezinnen in Afrika die moeten doen wat ze kunnen om de eindjes aan elkaar te knopen. Zoals gezegd heeft de pandemie tot de sluiting van scholen en maar ook sportclubs, waar de Afrikaanse jeugd doorgaans dol op is, geleid.

Goedkope Chinese motoren

Nog net zolang geleden zouden kinderen doelloos over straat slenteren in plaats van zich bezighouden met het gezinsinkomen. Maar de grote hoeveelheid betaalbare Chinese motorfietsen in de regio hebben kinderen vanaf vijftien jaar gelokt om hun eigen motorfietsen te kopen als investering om in hun levensonderhoud te voorzien. Op zich lijkt dit niet verkeerd, maar op de lange termijn leidt dit wel tot een potentieel probleem. De sleutel tot een zich ontwikkelende regio is natuurlijk onderwijs. De wereld zou niet zijn wat het nu is, zonder briljante geesten is er geen ondernemerschap, industrie en economie.

Onderwijs is toekomst i.p.v. motortaxi-industrie

Het feit dat een aanzienlijk percentage van de Afrikaanse jongeren hun boeken opbergen ten gunste van het vervoer van mensen en pakketten op hun motorfiets, betekent dat deze kinderen niet het onderwijs krijgen dat ze nodig hebben. Bovendien vormt een ongeschoolde bevolking in de nabije toekomst een grote uitdaging voor een toch al moeilijke economie. Op dit moment is er simpelweg niets anders dat de Afrikaanse jeugd kan doen om zichzelf en gezin te onderhouden. Hopelijk verandert de wereldwijde situatie snel en kunnen de Afrikaanse landen ook voldoende vaccins inkopen om Covid-19 het hoofd te bieden. Dan komen zij ook in een situatie waarin de scholen weer opengaan en komen er eerder dan later meer kansen op werkgelegenheid in de regio.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Misschien vind je dit ook interessant?