John Kocinski’s Cagiva C593 op de veiling

De Cagiva C593 bracht Big John Kocinski naar de overwinning van de Amerikaanse GP op Laguna Seca. Het was pas zijn derde race op de racemotor uit Schiranna. De sterrijder uit Little Rock versloeg de concurrentie en droeg bij aan de mythe van een motor die weliswaar weinig won, maar wel de eer van Italië verdedigde in de klasse 500 cc.

Eddie Lawson was de eerst die in 1992 de Schiranna Rossa naar de hoogste trede van het podium bracht. Dat deed hij in de natte Hongaarse Grand Prix. De Amerikaanse kampioen gokte op profielbanden in plaats van regenbanden. Lawson gokte goed en vloog naar de overwinning. Die overwinning is vandaag de dag nog steeds onvergetelijk, maar je kan ook stellen dat Lawson in Hongarije meer waarde had dan de motor en het team. Cagiva’s eerste triomf op een droog circuit was het voorrecht van de knotsgekke John Kocinski. Hij kwam door een reeks van toevalligheden in Italië terecht.

2011 Honda CBR1000RR van Marco Simoncelli te koop

Cagiva C593: een legendarische fiets

De legendarische coureur uit Little Rock werd tijdens het seizoen door Suzuki geschorst. Hij had de RGV 250 laten koken als zijn manier om te protesteren tegen een motor die hij als niet-concurrerend beschouwde. Kocinski was zo gek als een deur, maar hij werd toch ingehuurd door Castiglioni voor de laatste vier races van het seizoen. En hij won met de Cagiva C593 in de hitte van Laguna Seca. Ineens stond het Italiaanse merk aan de top van de halve liter-klasse.

Nu kende Kocinski het circuit als zijn broekzak, zelfs met dichte ogen had hij kunnen racen. Kocinski gaf zijn tegenstanders dan ook rijles. Hij behaalde zijn eerste overwinning met Cagiva, in de derde race die hij reed met het team van Giacomo Agostini. Het was een doorslaand succes dat zowel Amerikaanse als Italiaanse fans in vervoering bracht en misschien zelfs hielp om nog een paar fietsen te verkopen. Deze prestatie deed veel goeds voor de mythe en voor de… Mito. Want dat was op dat moment wel de fiets die menig zestienjarige in vervoering bracht. Kleur en vorm kwamen overeen met die van de race-raketten.

Cagiva C593
1992 Cagiva Mito 125

Een mythe staat te koop

27 jaar na die prestatie wordt de rode Cagiva die Japanse reuzen versloeg, geveild. De Cagiva C593 van Kocinski wordt dit voorjaar geveild in Las Vegas. Het evenement wordt georganiseerd door Mecum. De veilingprijs is niet bekend gemaakt.

En jij? Hoeveel zou je bereid zijn te betalen om deze 180 pk, 130 kg rode racemachine in je woonkamer te hebben?

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Misschien vind je dit ook interessant?