Motorverkoop in mei en juni gestegen

Na een stroeve start van het jaar lijkt de markt voor nieuwe motor het herstel te hebben ingezet. In mei en juni werden respectievelijk 9 en 16 procent meer motoren verkocht dan in dezelfde maanden vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van BOVAG, RAI Vereniging en RDC | Centraal Bureau Mobiliteit Informatie.

Een kleine opleving daargelaten, vertoonden de verkopen in mei en juni de laatste jaren telkens een daling ten opzichte van dezelfde periode in het jaar ervoor. De bodem lijkt nu echter bereikt; afgelopen mei verlieten 1.137 nieuwe motorfietsen de showrooms en in juni 1.166. De verkoop over het eerste halfjaar vertoont nog een kleine min van bijna 5 procent ten opzichte van januari tot en met juni vorig jaar (6.294 stuks versus 6.597). Mede door de lang aanhoudende kou kwam de markt in het begin van 2013 moeizaam op gang.

Er wordt vooral meer interesse onder jongeren gesignaleerd, als gevolg van de aangescherpte rijbewijsregels per januari. Velen haalden voor de invoerdatum het rijbewijs-oude-stijl en hebben vervolgens een motorfiets aangeschaft. Door de invoering van de nieuwe rijbewijsklasse A1 voor jongeren vanaf 18 jaar blijken dit jaar tevens de motoren met een cilinderinhoud tot 125cc populair.

Honda was tot en met juni het bestverkochte merk met 1.110 exemplaren (marktaandeel 18 procent), voor BMW (1.008 stuks; 16 procent) en Yamaha (676 motorfietsen; 11 procent). Suzuki en Harley Davidson completeren de top-vijf over het eerste halfjaar van 2013 met respectievelijk 606 (10 procent) en 576 (9 procent) verkochte motoren.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.