Nederland koploper accijns benzine

Per 1 januari 2014 heeft Nederland een inflatiecorrectie doorgevoerd op de accijns op brandstof. Uit onderzoek van Nove, de Nederlandse Organisatie Voor de Energiebranche, blijkt Nederland van alle Europese landen de hoogste accijns op zowel benzine als LPG te rekenen.

Exclusief BTW (!) heft de Nederlandse Staat maar liefst 77 cent op een liter benzine. Dat is veel meer dan de nummer twee en drie in Europa, want Italië en Engeland heffen respectievelijk vier en zeven procent minder benzine-accijns, zo meldt het Financiële Dagblad.

De directeur van Nove, Erik de Vries, stelt dat de verhoging uiteindelijk slechts onze buurlanden in de kaart speelt: ‘Steeds meer mensen en bedrijven gaan in de buurlanden tanken. Daardoor helpen wij alleen maar de staatskas van de buurlanden’, zo lezen we bij Autoweek.nl. De Vries stelt dat het weglekeffect zal oplopen tot ver voorbij de 600 miljoen euro.

Wij hebben natuurlijk even vlug uitgerekend hoeveel euro’s we per keer dat we onze motor aftanken aan de staatskas doneren. Uitgaande van een gemiddelde tankbeurt van 18 liter betalen we € 13,86. De conclusie is simpel: van alle Europese landen wordt de Nederlandse motorrijder het meest effectief uitgemolken.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.