donderdag 18 april 2024

Nederland koploper accijns benzine

Per 1 januari 2014 heeft Nederland een inflatiecorrectie doorgevoerd op de accijns op brandstof. Uit onderzoek van Nove, de Nederlandse Organisatie Voor de Energiebranche, blijkt Nederland van alle Europese landen de hoogste accijns op zowel benzine als LPG te rekenen.

Exclusief BTW (!) heft de Nederlandse Staat maar liefst 77 cent op een liter benzine. Dat is veel meer dan de nummer twee en drie in Europa, want Italië en Engeland heffen respectievelijk vier en zeven procent minder benzine-accijns, zo meldt het Financiële Dagblad.

De directeur van Nove, Erik de Vries, stelt dat de verhoging uiteindelijk slechts onze buurlanden in de kaart speelt: ‘Steeds meer mensen en bedrijven gaan in de buurlanden tanken. Daardoor helpen wij alleen maar de staatskas van de buurlanden’, zo lezen we bij Autoweek.nl. De Vries stelt dat het weglekeffect zal oplopen tot ver voorbij de 600 miljoen euro.

Wij hebben natuurlijk even vlug uitgerekend hoeveel euro’s we per keer dat we onze motor aftanken aan de staatskas doneren. Uitgaande van een gemiddelde tankbeurt van 18 liter betalen we € 13,86. De conclusie is simpel: van alle Europese landen wordt de Nederlandse motorrijder het meest effectief uitgemolken.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen