Nederland zakt op Europese ranglijst verkeersveilige landen

Nederland is van de vierde naar de elfde plaats op de Europese ranglijst van meest verkeersveilige landen gezakt. Landen als Ierland, Duitsland en Spanje gelden nu als veiliger en zijn ‘ons’ de laatste jaren gepasseerd. Er vielen daar in verhouding met het aantal inwoners minder verkeersdoden dan in Nederland. 

De cijfers van de Europese Raad voor verkeersveiligheid (ETSC) liegen er niet om. In 2018 telde Nederland 678 verkeersdoden, in 2010 waren dit er 640. In de jaren ’13 en ’14 lag het aantal op 570. Door minder aandacht en geld voor verkeersveiligheid is Nederland een van de drie landen waar het aantal verkeersdoden sinds 2010 is gestegen, schrijft RTL Nieuws. Vorige week werd tijdens de ‘Europese dag zonder verkeersdoden’ aandacht gevraagd voor het terugdringen van het aantal dodelijke slachtoffers. 

De enige drie landen in de EU waar het aantal verkeersdoden ook is toegenomen sinds 2010 zijn Nederland, Zweden en Malta. In alle andere landen daalde het aantal dodelijke verkeersongelukken. In Noorwegen halveerde het aantal zelfs. Daarmee valt Noorwegen in lijn met de doelstelling van de Europese Unie. Die wenst dat in 2020 het aantal verkeersdoden ten opzichte van 2012 is gehalveerd.

Hoe Nederland de verkeersveiligheid wil verbeteren, is vastgelegd in het plan Verkeersveiligheid 2030

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.