maandag 30 januari 2023

Negeren rood kruis: strafrechter

Het negeren van een rood kruis op een matrixbord boven de snelweg leverde in 2014 nog een gewone verkeersboete van €230 op. Daar komt per 1 januari verandering in, want wie dan nog een kruis negeert moet naar de strafrechter. Daar zijn de boetes niet alleen veel hoger, de rechter kijkt ook naar je verleden. Hiermee komt Minister Schultz van Haegen tegemoet aan een wens van de Tweede Kamer. Die wil de veiligheid van wegwerkers vergroten, zij lopen veel gevaar doordat automobilisten enkele keren per jaar inrijden op wegwerkers omdat ze een rood kruis negeren of niet zien.

Voor ons motorrijders betekent het echter dat links naast de file rijden vanaf nu riskant is. Het voelt soms veiliger om daar te rijden, in plaats van tussen de twee rijstroken links waar de auto’s ‘geparkeerd’ staan. Rij je nu dus stapvoets door over de linkerrijstrook, en vat jij dat op als filerijden, dan kan oom agent dat zien als het negeren van een rood kruis. Resultaat: de strafrechter.

Om verkeersdeelnemers bewust te maken van de nieuwe straffen plaatst Rijkswaterstaat de komende tijden borden langs de snelweg. Vooral op plaatsen waar vaak rode kruizen staan, wordt de verkeersdeelnemer extra geïnformeerd.

 

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen